Burne rasprave o bezbjednosnoj situaciji u Brčkom i raspodjeli sredstava MMF-a

46

Skupština Brčko distrikta okončala je prvi dio 13. redovne sjednice na kojem je apsolvirala 28 tačaka dnevnog reda, od ukupno 54.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da je veliku pažnju javnosti i poslanika izazvala informacija o aktuelnom stanju bezbjednosti na prostoru Brčko distrikta BiH, te da je Skupština donijela zaključak kojim je, jednoglasno, osudila krivična djela koja su dovela do narušavanja bezbjednosne situacije, što se naročito odnosi na krivična djela izazivanja opšte opasnosti.
„Kroz ovaj zaključak pružena je puna podrška Policiji, Tužilaštvu i pravosudnim institucijama da svako u domenu svoje nadležnosti, vođen isključivo profesionalnim kriterijumima, bez podlijeganja bilo kakvim pritiscima, okonča aktivnosti po ovim pitanjima i da utvrdi motive i nesporne činioce ovih krivičnih djela o kojima je bilo riječi“, rekao je Milić.

Predsjednik Milić je izjavio i da je Skupština razmotrila i usvojila Prijedlog odluke o pokretanju postupka za izbor i imenovanje direktora i dva zamjenika direktora u Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije čime je skupštinskoj Komisiji za prevenciju korupcije data saglasnost da raspiše javni konkurs za popunu tih pozicija.

Razmotrena je informacija o podjeli finansijske pomoći BiH od strane MMF-a iz koje je isključen Distrikt a za koju je, u skladu s Arbitražnom odlukom, donesen zaključak da se pozove supervizor za Brčko da u skladu sa svojim nadležnostima pomogne u iznalaženju rješenja, dok gradonačelnik treba da pripremi svu neophodnu dokumentaciju u slučaju pokretanja eventualnog spora.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić obrazložio je da je Distrikt tražio dva odsto tih sredstava, shodno ranijoj podjeli medicinske pomoći, što je blizu 13 miliona maraka, te da bi bilo sasvim dovoljno i da je dobijeno jedan odsto tih sredstava, odnosno šest i po miliona konvertibilnih maraka.

„Ta sredstva MMF-a su namijenjena stabilizaciji budžeta u entitetima i Distriktu Brčko. Izostalo je zasjedanje Fiskalnog vijeća BiH u kojem je Brčko distrikt član i gdje se moglo uticati na raspodjelu ovih sredstava. U zadnje dvije godine, skoro 25 miliona maraka preusmjerili smo u saniranje negativnih posljedica zbog epidemije virusa korona“, istakao je gradonačelnik.

Razmotrena je i Informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Distriktu za koju je šef vladinog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić rekao da je zadovoljavajuća s tendencijom zabrinjavajuće, jer se iz dana u dan povećava broj zaraženih virusom korona.

Apelovao je na stanovništvo da se vakciniše i pridržava postojećih mjera zaštite i istakao da ima dovoljno doza za vakcinaciju i revakcinaciju, da su građanima na raspolaganju vakcine Sinopharm, AstraZeneca i Pfizer te da je prvom dozom vakcinisano više od 13.000 stanovnika Distrikta, dok je drugu dozu primilo više od 9.500 lica.

U prvom dijelu 13. redovnog zasjedanja poslanici su razmotrili i usvojili i niz odluka o utvrđivanju javnog interesa. U nastavku sjednice, koji bi trebalo da bude održan za 14 dana, razmatraće se niz tačaka koje se odnose na funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Brčko distrikt BiH, Prijedlog Nacrta zakona o električnoj energiji Brčko distrikta BiH u prvom čitanju, kao i inicijativa za uspostavljanje i implementaciju projekta eBeba.