Butan – jedina zemlja na svijetu koja ima Ministarstvo sreće

367

Butan je jedinstvena zajednica u svijetu. Mala budistička monarhija smještena je na Himalajima, okružena Kinom i Indijom, prostire se na teritoriji od 47 hiljada kilometara kvadratnih i ima oko 750.000 stanovnika. Zašto je posebna? Zato što je to najsrećnija zemlja na svijetu. Za kraljevinu Butan vezuju se neke zaista nevjerovatne činjenice i prakse, a mi navodimo one najzanimljivije.

Riječ „Butan“ vjerovatno na sanskrtu znači “planinski region”, ali postoji mogućnost i da znači „kraj Tibeta“, što više ima smisla. Zvanično ime, ono koje oni sami koriste, nije Butan već Druk Jul što znači „Zemlja zmaja“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Njeno visočanstvo Džetsun Pema Vangčuk najmlađa je kraljica na svijetu. Tron Butana zauzela je kad joj je bilo samo 21 godina. Kraljica Pema je u februaru 2016. godine rodila sina – princa Džigmea. Ima 27 godina. Glavni grad kraljevine je Timpu, a specifičan je po tome što je jedan od dva grada u svijetu koji nema nijedan semafor (sjevernokorejski Pjongjang je drugi grad bez semafora u svijetu).

Razvoj države se ne mjeri bruto društvenim proizvodom, već bruto društvenom srećom. Kralj Butana je 1970. godine rekao da je rast društvene sreće mnogo važniji od rasta bruto društvenog proizvoda. Već 1972. godine je tadašnji kralj Butana izdao proglas kojim se jasno izriče kako javna politika mora da zauzme stav po kojem će se kraljevina uvijek brinuti za dobrobit svojih stanovnika, a ne samo o jačanju i rastu privrede. Čak više, „pravo na sreću“ je ugrađeno u sam Ustav kraljevine Butan, a i organizovali su Ministarstvo sreće koje je zaduženo da se bavi ovim pitanjem.

Osim što je najsretnija, Butan je i najzelenija zemlja na svijetu, a sve zahvaljujući svom kralju, Jigmeu Singyeu Wangchuchu koji je osmislio NIS iliti Nacionalni indeks sreće koji se temelji na 4 vrijednosti: održivi razvoj, očuvanje životne sredine, zaštita kulturnih vrijednosti i dobro upravljanje.

Tako je Butan ostao jedina zemlja na svijetu koja ima negativni ugljični otisak, odnosno apsorbuje više ugljendioksida nego što ga proizvodi. Ovakav rezultat je i pozitivna posljedica jedne ustavne obligacije koja podrazumijeva da 60% teritorije u svakom trenutku mora da bude prekriveno šumama. Danas je 72% teritorije kraljevine Butana prekriveno šumom. Čak više, u čast rođenja princa Džigmea zasađeno je više od 108 hiljada stabala drveća. Drveće se u budizmu smatra božanskim simbolom dugovječnosti, zdravlja, lepote i saosećanja. U Butanu je od 1999. godine zabranjeno koristiti plastične kese, a umjesto njih se koriste pamučne biorazgradive kese. Osim ekologije, polaže se puno i na životinjski svijet, pa tako ubijanje zaštićenih životinjskih vrsta podliježe doživotnoj zatvorskoj kazni.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime