Četiri djevojke učenice generacije 2019./2020. školske godine

72

Katarina Mirković iz JU Tehničke škole, Sofija Stević Ranković iz Ekonomske škole, Matea Brkić iz JU Poljoprivredne i medicinske škola i Nikolina Stanišić iz JU Gimnazije „Vaso Pelagić su učenice generacije 2019./2020. godine. Za njih je danas, zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Senadom Osmanovićem, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić upriličio prijem u Vijećnici.

„I ove godine smo nastavili tradicionalno da nagrađujemo učenike generacije. Odnos prema mladim ljudima ujedno je i pokazatelj kako ova lokalna zajednica gleda na svoju budućnost. Uprkos pandemiji i specifičnosti završetka školovanja učenici su pokazali zadovoljavajući nivo znanja. Još jedna potvrda njihovog rada jeste da su ove djevojke s uspjehom položile i prijemne ispite na fakultetima u BiH i okruženju, što govori da je kvalitet srednjoškolskog obrazovanja na prostoru Distrikta zadovoljavajući. Drago mi je zbog njihovog opredjeljenja da se po završetku visokoškolskog obrazovanje vrate na prostore Distrikta”, rekao je gradonačelnik Milić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović izjavio je da su učenici generacije dobili i novčanu nagradu po 500 KM i da će od 1. januara 2021. godine dobiti i stipendije koje će imati do okončanja studija.

„Takođe, Vlada je obezbjedila i besplatne smještaje u javnim ustanovama i studentske domove na teritoriji BiH tako da je i to jedna privilegija učenika s područja Distrikta”, rekao je Osmanović.

Matea Brkić, učenica generacije JU Poljoprivredne i medicinske škole u Brčkom, zahvalila se u svoje i u ime svojih kolegica gradonačelniku na prijemu te lokalnoj zajednici u kojoj je stekla obrazovanje.