Četvoro vladinih službenika optuženo zbog nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi

94

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je četvoro službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su prevarama i nesavjesnim radom u službi omogućili nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi. M.R., A.P., K.P. i M.M. optuženi su da su pojedinačno omogućili isplate nepripadajućih iznosa podsticaja suprotno pravilniku o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Optužnice protiv M.R. i A.P. odnose se na izradu nezakonitih odluka o isplati podsticaja od po skoro hiljadu KM za dvije godine uzastopno osobi koja nije niti imala registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Dok su K.P. i M.M. optuženi su da su, bez izlaska na teren i neposrednog pregleda parcela, potpisali zapisnik u kojem su naveli da podnosilac zahtjeva posjeduje proizvodnju voća na površini pet puta većoj od stvarne. Oni su mu tako omogućili isplatu od oko pet hiljada KM, iako mu je pripadao iznos od 1 062,00 KM“, navodi se u optužnici.

M.R. je u međuvremenu već pravosnažno osuđena za prevaru u službi, uz obavezu vraćanja imovinske koristi, dok su optužnice protiv A.P. za ovo krivično djelo, te protiv M.M. i K.P. zbog nesavjesnog rada u službi, nedavno potvrđene pred Osnovnim sudom.

Tužilaštvo Distrikta je prethodnih sedmica podiglo više optužnica za koruptivna krivična djela u brčanskim javnim službama. Šumarski inspektor i član komisije za stambeno zbrinjavanje Roma opuženi su za primanje dara i drugih oblika koristi, dok su tri službenika u vladinom Odjeljenju za javnu bezbjednost optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja.

„Samo u prošloj godini, Tužilaštvo Distrikta je podiglo dvadest i jednu optužnicu za korupciju protiv dvadeset i tri osobe. Radi postizanja još boljih rezultata u zaštiti prava građana i zakonitih interesa ugroženih korupcijom, pozivamo građane da neodložno prijave koruptivna ponašanja kojima su izloženi ili za koja pouzdano saznaju“, saopšteno je iz Tužilaštva.