Cijeli svijet manijakalno igra Pokemon GO

70

Ako u šetnji gradom oko sebe primijetite ljude koji hodajući unaokolo gledaju u svoje telefone i ne obraćaju pažnju na svijet oko sebe, najverovatnije se radi o igračima nove megapopulare igrice Pokemon Go. Igra je za samo nekoliko dana od pojavljivanja osvojila svijet.

Tinejdžeri i oni malo stariji iz cijelog svijeta postali su pokemon treneri i to zahvaljujući igrici Pokemon Go koja je uskrsla skoro zaboravljene pokemone – mala stvorenja sa različitim moćima koja su prije oko 15 godina bila likovi jednog od najpopularnijih crtanih serijala.

Kompanija Niantic napravila je Pokemon GO, AR igru (augmented-reality) za Android i iOS uređaje, koja omogućava da se pokemoni hvataju u “stvarnom” svijetu.

Pošto na telefon instalirate aplikaciju, smartfon putem GPS uređaja projektuje vašu stvarnu okolinu u kojoj se kriju virtualni pokemoni. Svaki vaš korak je vidljiv i prati se na ekranu, a igra počinje kada krenete da hvatati pokemone.

Oni će se pojaviti u vašoj blizini (naravno samo na smartfonu) ali ćete vi fizički morati da dođete do mjesta u okruženju na kojem vam se pokemon ukazao. To znači da ako vam u jednom trenutku telefon javi da se u vašem naselju pored klupe pojavio pikaču, vi morate da odete tamo da biste ga uhvatili.

Kada stignete na mjesto gdje se pokemon nalazi morate usmjeriti telefon prema njemu. Zatim će se upaliti kamera koja će vam pokazivati realnu okolinu, ali će na ekranu biti i pokemon kog morate da uhvatite preciznim bacanjem poke-lopte. Naravno, cilj je, da skupite sve.

Kada sakupite dovoljno pokemona možete da se borite u dvoranama do kojih takođe morate fizički da dođete. To su najčešće istaknute građevine ili mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, poput trgova. Tu ćete kroz borbu morati da pobijedite pokemone nekog drugog igrača koji je ranije zauzeo “dvoranu”.

Za manje od 24 sata od pojavljivanja na tržištu ova igrica je postala najpopularnija aplikacija na svijetu.

Biti pokemon trener – opasna zabava

Igrica zvuči vrlo zabavno, ali problemi igranja u stvarnom svijetu već su počeli da se pojavljuju. Milioni koji koji širom svijeta tumaraju ulicama počeli su da prave probleme na svakom koraku. Jedan pokemon majstor iz SAD-a izazvao je sudar na autoputu pošto je naglo zakočio kako bi uhvatio pokemona kojeg je uočio. Srećom, niko u udesu nije stradao.

Do incidenta je došlo i u Misuriju gde su razbojnici odlučili da koriste igricu kao pomagalo. Koristeći geolokacijske mogućnosti mogli su predvide mjesto ali i nivo izolovanosti žrtava. Kako u igrici postoji mogućnost privlačenja više drugih igrača, oni su to koristili da bi namamili žrtve na izolovana mjesta gdje bi ih lakše opljačkali.

S druge strane, pozitivne posljedice ove manije jesu što korisnici moraju da šetaju da bi napravili bilo šta a to je za zdravlje mnogo bolje od buljenja u smartfon u fotelji ili kauču.

Sa ekonomskog stanovišta, dobro je to što su akcije Nintenda skočile nevjerovatnih 25 odsto zahvaljujući ovoj igrici.

(N1)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime