Crtežima protiv prehlade i gripe – novi izgled dječijeg dispanzera u Domu zdravlja

568

Svi znamo koliko mališanima teško pada odlazak u Dom zdravlja. Zaista su rijetki oni koji nemaju neki strah, posebno ako moraju da dobiju injekciju. Ruku na srce, nisu ni odrasli puno bolji, ali se o tome manje priča. Sa druge strane, ima i onih roditelja koji djecu plaše da će ih odvesti doktoru da im da “bocu” ako ne budu dobri. U tome nema ama baš nikakve istine niti pomaže da se ponašanje djeteta popravi, baš naprotiv, taj strah ih muči čitav život.

No, od sada će odlazak naših mališana kod čika i teta u bijelim mantilima i plavim uniformama sigurno biti lakši, veseliji, vedriji i to zahvaljujući upravo djeci.

Naime, djevojčice i dječaci – polaznici kursa crtanja i slikanja u galeriji Legata “Ekmečić” – Bakir, Nedžma, Zerina, Tihana, Sarah, Sajra, Nejra, Lamija, Asmira, Tamara, Edina, Adna i Ema, uz podršku jedne od nastavnica na kursu arhitekte Mensure Kadrić, posljednjih deset dana oslikavaju dječiji dispanzer u Domu zdravlja. Opremu, boje i ostala sredstva za rad obezbijedio je BZK “Preporod”, a ideje i crteži na zidovima su ideje upravo ove djece, koja kroz ovaj plemeniti rad daju doprinos svojoj zajednici, uljepšavaju mališanima onu nevoljnu stranu djetinjstva, a ujedno sebi stvaraju osjećaj zadovoljstva.

“Htjeli smo da djeca nauče da možemo učiniti nešto i za nekog drugog, a bez da očekujemo bilo šta zauzvrat. Danas kada većina očekuje neku korist, bilo materijalnu ili neku drugu, ako učini nešto za nekoga, mi smo htjeli da pokažemo da može i treba drugačije. Reakcije su već sada predobre! Djeca su zabavljena, roditelji oduševljeni, dr Đulabić se odmah složio sa našoj idejom i dao dozvolu za rad. Prije neki dan je jedan dječak šapnuo mami “vidi mama kako je sada lijepo, više mi se neće spavati kad dođem”, priča Mensura.

Upravo vođeni ovakvim reakcijama i dječijim oduševljenjem kada kroče u prostorije Doma zdravlja, ovi mali umjetnici dolaze svaki dan u Dom zdravlja, prenose svoje emocije, talenat i umijeće na ove hladne zidove i pokušavaju da uljepšaju malim bolesnicima trenutke koje moraju provesti u ovoj ustanovi. Oslikavanje će trajati oko mjesec dana, a sigurni smo da će ovi crteži doprinijeti i bržem ozdravljenju mališana.