D.Č. stekao 22 miliona KM imovinske koristi zloupotrebom položaja i ovlaštenja na štetu Novog Bimeksa

78

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv D.Č. (63), državljanina BiH i Republike Srbije, zbog zloupotreba na štetu Novog Bimeksa d.d. Brčko izvršenih od 2006 do 2015. godine putem više domaćih i stranih preduzeća kojima je rukovodio.

Ovo lice je optuženo da je u tako povezanim preduzećima u zemlji i regiji, svjestan da će oštetiti Novi Bimeks, naložio sačinjavanje poslovne dokumentacije da bi preduzeću Drvoplast Kraljevo, čiji je vlasnik, pribavio imovinsku korist veću od 22 miliona KM.

„Njemu je stavljeno na teret da je od 2006. do 2015. godine zloupotrijebio ovlaštenja koje je imao kao direktor preduzeća Novi Bimeks d.d. Brčko, Galames d.o.o. Beograd, Zmijanje Plast d.o.o. Banja Luka, Drvoplast d.o.o. Petrinja, Republika Hrvatska i vlasnik PTR Drvoplast Kraljevo, Republika Srbija. Optužen je da je postupivši suprotno Zakonu o poduzećima Distrikta nalagao knjigovodstvu i računovodstvu tih preduzeća da sačine lažnu dokumentaciju o poslovnim promjenama i poslovnom uspjehu, što je i urađeno, svjestan da će tako oštetiti poduzeće Novi Bimeks, a njegovom preduzeću Drvoplast Kraljevo pribaviti imovinsku korist u iznosu od 22 260 520,86 KM,“ saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Višegodišnjom istragom nezakonitosti u Novom Bimeksu, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obuhvatilo je period od 1999 – 2015. godine, istražujući na desetine segmenata u poslovanju ovog i povezanih pravnih lica u kojima je optuženi bio odgovorno lice ili vlasnik.

„Nakon sveobuhvatne i temeljne istrage, D.Č. je u tri tačke optužnice optužen za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja sa zaprijećenom kaznom zatvora od najmanje tri godine. Tužilaštvo je optužnicom zatražilo da se od optuženog, kao pravnog sljednika PTR Drvoplast Kraljevo, oduzme cjelokupna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom. Optužnica zasnovana na blizu dvije stotine dokaza dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti i potvrđena,“ navode iz brčanskog Tužilaštva.