„Dan plivanja na Savi“ biće održan 24. jula

49

U organizaciji Plivačkog kluba „Atos-Sava“ u subotu 24. jula 2021. godine na izletištu Ficibajer u Brčkom biće održan IV Međunarodni plivački maraton.

Predsjednik kluba Draško Đurić najavljuje pravi plivački spektakl na rijeci Savi.

„Prije svega, ponosni smo na činjenicu da smo se za kratko vrijeme uspjeli naći na kalendaru Serbia Open Water Swim kalendara, gdje se zainteresovani za ovogodišnji maraton mogu i prijaviti za učešće. Ove godine očekujemo oko osamdeset profesionalnih plivača na otvorenim vodama, a dolaze nam učesnici iz naše i zemalja okruženja – Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Rumunije itd“, kaže Draško Đurić, predsjednik Plivačkog kluba „Atos – Sava“ Brčko.

Draško ističe da je cilj manifestacije identičan ciljevima rada njihovog kluba – promocija potencijala rijeke Save, promocija zdravog načina života i uvrštavanje ovog međunarodnog takmičenja u kalendar sportskih događanja u Brčko distriktu BiH.

Za ovogodišnji maraton planirane su tri trke. Staza od 2 km i staza od 5 km za profesionalne plivače, čiju će regularnost nadgledati licencirane sudije saveza FINA.

„Odlučili smo da od ove godine uvedemo i revijalnu trku, koja će bit namijenjena plivačima iz Brčkog, a svi koji preplivaju stazu od 250 metara dobiće majice i medalje. Zainteresovani za ovu trku moći će da se prijave na sam dan održavanja maratona dakle 24. jula do 14 časova na izletištu Ficibajer, gdje će se održati cjelokupna manifestacija“, kaže Draško.

Međunarodni plivački maraton u Brčkom registrovan je i u Global Swim Series.

Organizatori ističu da su dobili podršku vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kao i podršku kabineta gradonačelnika. Podršku organizaciji maratona pružiće i brojni klubovi i organizacije koje su usko vezane za nautiku i Savu: Nautički klub „Brčko“, Nautički klub „Moja lađa“, Kajak kanu klubovi „Haris Suljić“ i „Zaveslaj“, RSK „Nemo“, UG „X-centar“ kao i Crveni krst Brčko distrikta BiH.