Danas je 2. april, Svjetski dan svjesnosti o autizmu

22

Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen zdravstveni poremećaj. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

„Prvi znaci autizma se vide još tokom ranog djetinjstva, a prepoznaju se u prve tri godine djetetovog života. Iako nema službenih podataka koliko je djece sa autizmom u Bosni i Hercegovini, pretpostavlja se da ih je više hiljada. Statistike evropskih udruženja govore da od 1.000 djece, šest ima pokazatelje autizma,“ kažu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Kako prepoznati da je dijete autistično? Ne „brblja“ do 12. mjeseca života, nema gestikulacija, poput upiranja prstom, mahanja rukom, pozdravnih poruka i slično do 12. mjeseca života, ne izgovara niti jednu riječ do 16. mjeseca života, niti izgovara spontane fraze od dvije riječi do 24. mjeseca života, kažu stručnjaci.

„Osobenosti da je dijete autistično su i gubitak bilo koje jezične ili socijalne vještine u bilo kojoj dobi, izostavljanje uspostavljanja kontakta očima s roditeljima, ne odazivanje na svoje ime, iako se na ostale zvukove iz okoline reaguje, nezainteresovanost za drugu djecu, ali i za plišane igračke. Mogući pokazatelji su i nemogućnost praćenja pokreta bližnjih, zaostatak u socijalnom razvoju, stereotipni pokreti, odnosno pokreti bez svrhe, poput lupkanja rukama, vrtnje glavom, ljuljanja tijelom ili okretanja tanjira i slično, tzv. “ritualno ponašanje”, odnosno izvođenje dnevne aktivnosti uvijek istim redom, rutinski, poput reda oblačenja, te ograničeno ponašanje, tj. ponašanje limitirano fokusom, interesom ili aktivnošću, poput prevelike zaokupljenosti jednom igračkom,“ navode iz INZ-a.

Ipak, dijete je prije svega – dijete. Autizam je samo jedan od aspekata karaktera i ne određuje ga kao osobu.

Preporuka roditeljima i prijateljima autistične djece je da im pomognu u socijalnoj interakciji. Ohrabrite drugu djecu da ih pozovu da im se pridruže u igranju s loptom, moguće je da će biti oduševljeni što su uključeni u igru. Najbolji su u igrama koje imaju jasan početak, tok i kraj. Pružite im bezuslovnu ljubav, oni nisu izabrali autizam. Bez vaše podrške, šanse da budu uspješne i samostalne osobe su slabe. Uz vašu podršku i vođenje mogućnosti su veće nego što možda mislite. Tri su ključne riječi, navode iz INZ-a, su: strpljenje, strpljenje i strpljenje.
Poradite na tome da gledate na njihov autizam kao na različitu sposobnost, a ne na nesposobnost.