Danas je 50. godišnjica Dana planete Zemlje

101

U januaru 1970. godine američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson donio je odluku da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje (Earth Day) i da se održava 22. aprila svake godine.

U svijetu, Dan planete Zemlje obilježava se od 1992. godine kada je tokom Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog vlade Bolivije, 2009. godine Opšta skupština UN-a proglasila je i zvanično 22. april Međunarodnim danom planete Zemlje.

Ove godine Dan planete posvećen je pčelama – tim malim bićima od kojih zavisi oprašivanje dvije trećine usijeva na cijelom svijetu i 85% svih cvjetnih biljaka na svijetu. (Zato, ne prskajte voćke dok ne prođe cvjetanje, jer ništa dobro nećete napraviti.)

Cilj obilježavanja Dana planete Zemlje svake je godine sretanje pažnje stanovnicima svijeta na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posljedica po životnu sredinu.

Osim industrijskog i tehnološkog razvoja, čovjek je svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine. Veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta je pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznolikosti.

Stanovništvo Brčko distrikta BiH nije u obavezi da reciklira otpad, niti za to postoje zakonska rješenja i posebni kontejneri za odlaganje različitih vrsta otpada.

Ali, ipak, svako od nas može dati svoj doprinos u očuvanju životne sredine. Posle izleta, počistite prostor u prirodi koji ste koristili. Pazite gdje bacate otpad – bacite ga u kontejner. Budite svjesni da je staklenoj boci potrebno 4.000 godina da se razloži u prirodi, a plastičnoj nekoliko stotina godina. Štedite papir, ne štampajte ako nije neophodno, jer ćete pomoći u očuvanju šuma. Baterije sadrže teške metale koji zagađuju životnu sredinu i stvaraju neplodno tlo. Zatvorite česmu dok perete zube, štedite vodu, kao i električnu energiju i gasite svjetla koja vam nisu potrebna. Mala i jednostavna pravila, a višestruko korisna što ih se pridržava veći broj ljudi.

Ovogodišnji Međunarodni dan planete Zemlje ne obilježava se kao i do sada – različitim manifestacijama i akcijama, jer su brojna dešavanja u svijetu posvećena Danu planete, zbog COVID-19, otkazana.