Danas je Međunarodni dan sestrinstva

110

U svijetu, i kod nas, 12. maj obilježava se kao Međunarodni dan sestrinstva. Ovaj datum se povezuje sa rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Svijet poklanja veliki značaj Međunarodnom danu sestrinstva, pa je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) odredila ovu, 2020. godinu za “Godinu medicinskih sestara i babica”.

Međunarodni savjet medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom „Sestrinstvo – glas koji vodi – zdravlje za sve”. Medicinske sestre i tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu. U BiH ih ima oko 20.000, a u svijetu više od 30 miliona.

U ovom trenutku, i brojne medicinske sestre i tehničari u BiH neumorno rade na suzbijanju korona virusa, i oboljelima pružaju potrebnu zdravstvenu njegu, u posebnim uslovima i okolnostima, u posebnoj zaštitnoj opremi, rizikujući vlastito zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija dala je nekoliko preporuka za poboljšanje statusa ovih zdravstvenih radnika – ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijalizovanih medicinskih sestra, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, a koji su ključni za dalji razvoj sestrinske profesije u budućnosti.