Danas je Međunarodni dan srednjoškolaca

12

Međunarodni dan srednjoškolaca i srednjoškolki obilježava se 17. novembra u cijelom svijetu. To je dan kada se slavi pravo svakog učenika i učenice da se školuje i da ima pristup obrazovanju.

„Pridružujući se slavlju 17. novembra ove godine, tim projekta “Stručno obrazovanje u BiH” zajedno sa svojim projektnim partnerima, odaje priznanje svim srednjoškolcima i srednjoškolkama koji su naporno radili i školovali se tokom pandemije COVID-19. Prisustvovanje online nastavi, pojedinačnim radom u teškim uslovima bez druženja sa vršnjacima i vršnjakinjama zahtijevalo je velike fizičke i mentalne napore. Uprkos tome, učenici i učenice širom Bosne i Hercegovine su dali svoj maksimum da uspješno završe obaveze u školi“, navodi se u saopštenju organizacije GIZ BiH.

U okviru projekta Stručno obrazovanje u BiH tokom pandemije COVID-19, posebna pažnja se posvećuje prevazilaženju izazova u obrazovanju, koji su naglasili faktore uzroka socijalne isključenosti i pogoršali već postojeće obrazovne i društvene nejednakosti. Stoga je bitno istaći zalaganja učenica i učenika u jačanju osjećaja pripadnosti i inkluzivne zajednice tokom učenja na daljinu.

„Srednje stručne i tehničke škole u Bosni i Hercegovini suočile su se i sa izazovima praktične nastave i uspješno iznijele svoje zadatke zahvaljujući angažmanu i nastavnika, nastavnica i učenika i učenica. Prilagođavanje novim metodama učenja bio je sastavni dio suočavanja sa zdravstvenom krizom izazvanom korona virusom i njenim uticajem na budućnost. Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki, projekat Stručno obrazovanje u BiH zajedno sa svojim projektnim partnerima, želi još jednom naglasiti važnost jednakog pristupa obrazovnom procesu i inkluzije svih učenika i učenica. Sve djevojke i mladići trebaju imati jednake šanse u učenju i radu, danas u školi sutra na radnom mjestu“, navodi se u saopštenju.

S tim ciljem, potrebno je unaprijediti obrazovne sisteme u Bosni i Hercegovini, da bi se svima obezbjedilo učešće u inkluzivnoj nastavi i otklonile prepreke pristupu obrazovanju. Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki takođe je prilika da se ukaže na važnosti partnerstva javnih i privatnih struktura u sektoru dualno organizovanog obrazovanja i osposobljavanja, da bi se stvorili bolji uslovi za školovanje učenica i učenika na ravnopravnoj osnovi, bez predrasuda o isključivo „muškim“ ili isključivo „ženskim“ zanimanjima.

Od 17.11.2021. do 17.12.2021. godine u okviru projekta “Stručno obrazovanje u BiH” provodi se kampanja “Stručno obrazovanje za sve – sada i za budućnost” da bi se ukazalo na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postČetiri krivična djela tokom vikenda – još jedno paljenje vozila
Sledeći postPlavi novembar – mjesec borbe protiv karcinoma testisa