Danas je Svjetski dan Roma

20

Širom svijeta danas se obilježava Dan Roma, u čast prvog Svjetskog kongresa Roma koji je održan 8. aprila 1971. godine u Londonu. Ovaj datum jedan je od najvažnijih u romskoj istoriji, s obzirom da su na londonskom kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i službeno je prihvaćen naziv Rom, što u stvari znači čovjek.

Za himnu romskog naroda izabrana je pjesma “Đelem, đelem”, što znači “Idem, idem”, kao i zastava u kombinaciji plave, zelene i crvene boje – pod kojom se nikada nisu vodili ratovi.

Plava boja na zastavi predstavlja nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom. Zelenom bojom je predstavljena trava, put, drum, kao simbol života koji je obilježen stalnim putovanjem, na putu bez granica koji je uvijek ‘otvoren’ Romima. Crveni točak je simbol stalnog kretanja i života na točovima.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi 12.583 Roma, od čega njih 10.036 živi u Federaciji BiH, 2.057 u Republici Srpskoj i 490 u Brčko distriktu BiH.