Danas je Svjetski dan zdravlja posvećen medicinskim sestrama i babicama

40

Svake godine, u svijetu se 7. april obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Taj datum je odabran jer je tog dana osnovana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO – WHO – World health organisation), na svojoj prvoj Zdravstvenoj skupštini, 1948. godine, navodi se u saopštenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ove godine, Svjetski dan zdravlja je fokusiran na rad medicinskih sestara, tehničara i babica, te podsjećanje svjetskih lidera na kritičnu ulogu koju one igraju u održavanju svijeta zdravim. Ove godine, kao nikada do sada, ukazuje se i dokazuje važnost ovih zanimanja.

Pojam zdravlja se veže vrlo često samo uz odsustvo bolesti, ali pojam zdravlja je puno više i prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije “Zdravlje predstavlja tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti”.

Podržimo sestre/tehničare i babice

Kako ističu iz ovog instituta, medicinske sestre, kao i drugi zdravstveni radnici, prvi su u lancu reagovanja i borbe protiv COVID-19 – pružanjem kvalitetnih tretmana i njege, te poštovanja osoba kojima je njega potrebna, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke i epidemiološke studije. Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta.

SZO i njeni partneri dali su niz preporuka za jačanje radne snage za sestre i babice, a pet ključnih su:
– ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica,
– zapošljavanje većeg broja specijalizovanih medicinskih sestara,
– ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica,
– jačanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu,
– te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Zato je i slogan – poruka Svjetskog dana zdravlja 2020. godine “Podržimo sestre i babice” (Support nurses and midwives), poručuju iz INZ Zenica.