Delegacija grada Kayseri iz Turske u posjeti Brčko distriktu BiH

43

Delegaciju grada Kayseri iz Turske, koja boravi u višednevnoj posjeti Brčko distriktu BiH, primio je danas potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović. Rekao je da je riječ o uzvratnoj posjeti delegacije grada Kayseri, čiji su predstavnici učestvovali i u radu prošlogodišnjeg Biznis foruma u Brčkom.

„Imali smo priliku da razgovaramo o mogućnostima saradnje. Nama trebaju investitori, a oni su izrazili namjeru da dođu i investiraju na ovom prostoru“, rekao je nakon razgovora potpredsjednik Filipović.

Tahir Nursacan predsjednik Poslovne zone Kayseri rekao je da je nakon Dubaija gdje su odlučili otvoriti Ekspo centar, Bosna i Hercegovina druga regija u koju žele ulagati i da Brčko vide kao najozbiljniju alternativu. Tokom boravka u Brčkom ova delegacija posjetila je nekoliko lokacija na teritoriji Distrikta, a kao lokaciju s najviše potencijala za Ekspo centar, koji smatraju najvažnijim projektom, trenutno su ocijenili Arizonu.

„Ekspo centar je za nas najznačajniji projekat koji bi povećao zapošljavanje, a potom i proizvodnju. Pored toga imamo projekat za reciklažu, projekat solarne energije i vjetrenjača u koje smo također spremni investirati. Daćemo sve od sebe da naše investitore ubijedimo da dođemo ovdje i zajedno razvijamo naše poslovne prilike i vjerujemo da ćemo napraviti dobre poslove za BiH, Tursku, Brčko i Kayseri“, rekao je Nursacan.

Pojasnio je da će u Ekspo centru, prema sadašnjim namjerama, biti zaposleno između 300 i 400 radnika, indirektno i do 1.500 ljudi, a procjene su da bi vrijednost trgovačkih poslova iznosila minimalno 100 miliona evra.

Prema riječima Nurcasanija, Kayseri je među prvih pet od ukupno 320 industrijskih zona u Turskoj. Prostire se na 22 miliona kvadratnih metara s veoma razvijenom infrastrukturom, ima 1.200 industrijalaca i više od 75.000 zaposlenih radnika. Među sektorskim granama najzastupljenije su proizvodnja namještaja, čeličnih vrata i peći koje izvoze širom svijeta.

Osim Tahira Nursacana, predsjednika Privredne zone u delegaciji grada Kayseri, sastanku su prisustvovali i Seyhan Arifoglu, član Upravnog odbora Privredne zone, Ali Istanbulluoglu, član Nadzornog odbora, Adil Ozhan, pomoćnik direktora, Eren Erdurmus, specijalista za vanjsku trgovinu ispred Privredne zone i Recep Yildrim, direktor Odjeljenja za medije i odnose s javnošću.

Nakon razgovora u Skupštini Brčko distrikta BiH, delegacija grada Kayseri razgovarala je i s predstavnicima Vlade Brčko distrikta BiH – gradonačelnikom Milićem i članovima Vlade. Tursku delegaciju juče je primio i glavni koordinator Vlade Damir Bulčević, koji je sa njim obišao i lokacije poslovnih zona, a jutros su razgovarali i sa šefom Policije Brčko distrikta BiH.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime