Delegacija mađarskog grada Šiofok posjetila Brčko

25

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i šef Odjeljenja za komunalne poslove Zoran Bulatović održali su sastanak sa delegacijom mađarskog grada Šiofok, koja je boravila u Brčkom, predvođena gradonačelnikom Lengyelom Robertom.

Tema razgovora gradonačelnika dva grada bila je zbrinjavanje čvrstog otpada i rješavanje pitanja deponije u Brčkom, što je jedan od glavnih ciljeva djelovanja aktuelne brčanske Vlade.

Razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima poput turizma, sporta, obrazovanja, komunalnih djelatnosti i ekonomije i dogovoreni su dalji koraci s ciljem potpisivanja memoranduma koji bi i ozvaničio saradnju dva grada. Grad Šiofok nalazi se na obali jezera Balaton u Mađarskoj. Najrazvijenije privredne oblasti su turizam i industrija. Grad ima 25.000 stanovnika, dok u sezoni ovaj broj naraste i do 200.000, pa broj noćenja tokom godine dostiže nivo posjeta glavnom gradu Mađarske Budimpešti.

Prije sastanka sa gradonačelnikom, mađarska delegacija imala je radni sastanak sa predstavnicima Odjeljenja za komunalne poslove, JP “Komunalno Brčko” i drugih institucija, nakon čega su posjetili i gradsku deponiju, na kojoj se odlaže sav komunalni otpad koji JP “Komunalno Brčko” prikuplja sa teritorije Distrikta.