Delegacija Ustavnog suda BiH posjetila Brčko distrikt BiH

32

Delegacija Ustavnog suda BiH, koju je predvodio predsjednik Zlatko Knežević, boravila je u službenoj posjeti distriktu Brčko. U Gradskoj vijećnici predstavnici Ustavnog suda sastali su se sa predstavnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Brčko distrikta BiH, gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i zamjenikom predsjednika Ivom Filipovićem te predsjednikom Apelacionog suda Damjanom Kaurinovićem, predsjednikom Osnovnog suda Jadrankom Grčevićem i glavnim tužiocem Zekerijom Mujkanovićem.

Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da Brčko ugosti delegaciju Ustavnog suda BiH u punom sastavu.

„ Riječ je o ranije dogovorenoj posjeti, o jednom potpuno novom pristupu koji je na tragu apsolutne podrške Brčko distriku kao ustavnoj kategoriji. Znamo da je status Brčkog kroz amandamn broj 1 na Ustav Bosne i Hercegovine praktično zaštićen u slučaju bilo kakvih sporova koji se tiču statusa ili ovlašćenja distrikta Brčko, ali i da do sada na sreću takvih sporova nije bilo“, rekao je Milić.

On je istakao da je ovo bila prilika da se razmjene mišljenja o funkcionisanju pravosudnih institucija u Brčkom kao i o funkcionisanju i specifičnostima ove lokalne zajednice.

„ Iskoristili smo priliku, budući da je od ranije bilo govora na tu temu, a imali smo najave od strane predstavnika međunarodne zajednice kad je konstituisan distrikt Brčko da ova lokalna zajednica pod suverenitetom BiH i kondominijum dva entiteta, ima pretpostavke da bude sjedište neke od važnih državnih institucija, da prenesemo naš prijedlog da bismo voljeli da sjedište Ustavnog suda bude u distriktu Brčko. Ovo naravno nije pitanje za Ustavni sud, ali smo mišljenja da je ovo idealno mjesto za jednu ovakvu instituciju“, zaključio je Milić.

Zlatko M. Knežević , predsjednik Ustavnog suda BiH istakao je da je veoma rijetka prilika da Ustavni sud u punom sazivu dolazi u posjetu nekom gradu ili instituciji u BiH.

„ Mi smo jedan novi pristup odnosa Ustavnog suda prema ustavnim kategorijama u BiH sa namjerom započeli u Brčkom. Potvrdili smo ono što smo od ranije znali, a to je da su pravosudne institucije u Brčkom na nivou najboljih u BiH. Sa Ustavnim sudom i ocjenama predmeta koje kod nas dolaze, Brčko nema nikakvih problema. Jedan od ključnih strukturalnih problema u BiH kada je riječ o suđenju je suđenje u razumnom roku. Brčko je sem par primjera, van ovih standardnih problema u BiH, i time smo htjeli da odamo priznanje radu pravosudnog sistema u Brčkom. Kada je riječ o prijedlogu za mjesto Ustavnog suda u Brčkom, mogu da kažem da nije u našoj nego nadležnosti drugih organa BiH, a ideja je vrlo interesantna“, dodao je Knežević.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH rekao je da dolazak delegacije Ustavnog suda koincidira sa usvajanjem amandmana  broj 1 na Ustav BiH. „ Prije četiri dana navršilo se deset godina kako je amandman za Brčko usvojen i vjerujem da je to svjesna poruka da na jubijel Ustavni sud dolazi u Brčko. Informisali smo Ustavni sud o političkim kretanjima i odnosima između vlasti u Brčkom, kao i našoj podršci u nezavisnosti u radu sudova. Nije nam mrsko čuti da su naši sudovi jedni od najrevnosnijih u BiH što nam daje još motiva da podržavamo njihov rad“, dodao je Kadrić.