Deset najboljih SEGA igrica koje i danas možete igrati online

148

Industrija gejminga razvijala se uporedo i srazmerno sa tehničkom ekspanzijom, te je tako i branša koja se verovatno najbrže razvija u svetu. Jednostavne igrice na konzolama, u početku i na kompu, obično su služile za ubijanje dosade, a besomučno kliktanje i drndanje džojstika i tastatura imalo je zagarantovano anti-stres dejstvo.

Danas su se stvari “malo” promenile. Od nastanka gejmerske profesije koja je brzo dostigla vrh liste svetskih poslova iz snova, pre svega zbog visine zarade, do savršeno izdizajniranih uskoro 10D igrica sa komplikovanijim zapletom od španske sapunice. Igrali fudbal, vodili žestoku borbu protiv zombija, ili klali Orke po poljani, hteli vi to ili ne, uplovljavate u novu realnost iz koje je posle teško izaći.

Ipak, ponekad je sve što nam je potrebno jedno lečenje živaca, i puko ubijanje vremena, dok telefonirate sa bakom koja nikako da završi razgovor, sedite na najdosadnijem predavanju ikada, ili vam je jednostavno potrebna obična dvodimenzionalna razbibriga sa jednostavnom grafikom i ujednačenom muzikom. Minice su dosadile, a u Pejntu si postao bolji od Pikasa. Vreme je za jedan vremeplov!

Iako se uglavnom trudimo da ih zaboravimo, devedesete će ostati u lepom sećanju, bar po SEGA igricama i propratnim druženjima, pa i otimanjima za džojstik. Većinu SEGA igrica i danas možemo igrati onlajn, ili čak skinuti aplikaciju za telefon i igrati ih na WC šolji, a evo nekih čiji su nas pređeni nivoi najviše radovali. Pripremite prstiće!

10. Ecco the Dolphin
brckodanas.com - Ecco the Dolphin
Za sve ljubitelje podvodnih avantura. Glavni akter je delfin Eko, kome je misteriozna oluja odnela porodicu. Eko se baca u potragu i usput nailazi na razne prepreke i zagonetke koje mora da reši. Iako nastala 1992, grafika igrice raspolaže bogatim koloritom i pažljivo obrađenim detaljima morske flore i faune.

9. Vectorman
brckodanas.com - Vectorman
Godina je 2049. i stanovnici Zemlje putuju u svemir kako bi osvojili druge planete, a na njoj ostavljaju “orbote”, vrste robota koji imaju zaduženje da raščiste lom koji su zemljani ostavili za sobom. Glavni lik, jedan od robota, naoružan futurističkim pištoljem kreće u borbu protiv ostalih, jer su svi zaraženi. Igrica je strogo dvodimenzionalna, ali na osnovu fizionomije glavnog lika i moderne arhitekture može se naslutiti blagi nagoveštaj 3D.

8. Ghostbusters
brckodanas.com - Ghost Busters
Četiri godine nakon kultnog filma izašla je i istoimena igrica sa manje- više istom pričom, istim glavnim likovima (Piter, Rej i Egon su tu, Vinston iz nekog razloga nije) i neprijateljem. Uz jezivo-simpatičnu-melodičnu muziku, zanimljive ajteme koje možeš kupiti zarađenim novcem, i živopisnim neprijateljima, igrica je dinamična, i laka za navući se.

7.Greendog: The Beached Surfer Dude
brckodanas.com - The Beached Surfer Dude
Grindog je prototip opuštenog kulera surfera sa plavim čuperkom na glavi koji je u potrazi za uzbuđenjem i velikim talasima, ali i za svojom devojkom, zgodnom plavušom u bikiniju. Oružje mu je frizbi, a energiju dobija iz totema koji izbacuju pomfrit i čizburgere. Totalno kul i laid-back.

6. Golden axe
brckodanas.com - Golden axe
Goli, mišićavi ljudi sa puno oružja i mitskih stvorenja. Sjajno ubijanje vremena ako volite Vikinge, surovu borbu, ili si jednostavno u PMS-u, izrasli su ti rogovi i mlati ti se sekirom.

5. FIFA 96
brckodanas.com - FIFA 96
Svi dečaci na svetu danas su zaraženi PES virusom. Gledanje utakmica više nije toliko zanimljivo koliko I igranje turnira na Soniju. A kako je to nekada bilo? Kada su terenom vladali Frančesko Toti, Roberto Karlos, Žorž Vea, kao I Mijatović,Savićević, Mihajlović. I kada su kontrole bile dosta jednostavnije, a igrači svi identični?

4. Streets of rage 2
brckodanas.com - Streets of rage 2
Ukoliko si imao prilično loš dan i dođe ti da nokautiraš prvog na kog naiđeš na ulici, spasi i sebe i druge i odigraj ovu igricu.

3. Aladdin
brckodanas.com - Aladdin
Ništa bez bar jednog Diznija. Nema ko nije skakao po kamili, mahao satarom i gađao se jabukama. Ovo je ujedno i jedna od prvih igrica koju je svaki 486, a i Pentium morao da ima. Zabavna, sadržajna i pre svega avanturistička, za odvlačenje misli od ozbiljnih stvari i problema je pravi lek.

2. Mortal kombat
brckodanas.com - Mortal Combat
Jedna od najpopularnijih tuča na konzoli. Retko ko je uspeo da je izbegne. Iako sam žensko i ne baš veliki ljubitelj borbi, volela sam da je igram zbog samog osećanja ložačkog nadmetanja koje budi tokom igranja (i ženskih likova koji su bili baš seksi). Sub- Zero, Scorpion, Mileena, Shao Khan, izaberi svog borca i vreme je za FATALITI!

1. Sonic the Hedgehog
brckdoanas.com - Sonic
Definitivno igrica koja je obeležila SEGA eru. Prva je nastala 1991, a poslednja 2013, rađena za android. U izvornoj verziji, plavi antropomorfni ježić Sonik prelazi nivoe sa ciljem da zaustavi Doktora Robotnika da zavlada svetom. Vremenom, Sonik je dobio 3D telo i moderniji izgled, i bivao sve popularniji, ali što se tiče igranja, ipak je veći gušt drndati onog iz devedesetih.

(Iva Parađanin/VICE)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime