Dijete ukralo priloge za djecu

212

U noći između 26. i 27. novembra 2018. godine provaljeno je u hram Svete Velikomučenice Nedelje u brčanskom naselju Meraje, gdje je obijena kasa u crkevnoj prodavnici i uništena i pokradena humanitarna kutija u koju su vjernici ostavljali priloge za djecu Kosova i Metohije koja žive u teškim socijalnim uslovima, a za šta je SPKD “Prosvjeta” Brčko 15. oktobra pokrenula akciju pod nazivom “Od srca srcima” koja traje do 15. decembra. Slučaj je prijavljen policiji čim je ovo krivično djelo uočeno.

27. novembra Policija je ponovo zaprimila sličan poziv – da su ukradeni prilozi i opet iz humanitarne kutije za istu akciju, u hramu Sabora srpskih svetitelja i mučenika u naselju Potočari.

“Odmah po saznanju, na mjesto događaja izašli su policijski službenici koji su izvršili uviđaj, kojim je konstatovano da je nepoznati počinilac, nasilno otvorio, provalio u kutiju, u kojoj se sakupljao dobrovoljni prilog za djecu sa Kosova, iz koje je otuđio neutvrđenu količinu novca. O svemu je upoznat dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH“, saopšteno je iz Policije.

S obzirom da se osnovano sumnjalo da je počinjeno krivično djelo krađa, pripadnici policije su preduzeli istražne radnje na pronalasku izvršioca ovog krivičnog djela.

„Nakon niza preduzetih operativnih radnji, te uviđaja, policijski službenici su u veoma kratkom roku, istog dana, prikupili informacije i dokaze da je krivično djelo počinilo desetogodišnje dijete sa područja Brčkog“, navodi se u saopštenju Policije.

Dijete od deset godina počinilo teško krivično djelo. Ne možemo a da se ne zapitamo zašto – da li zato što je i samo u teškoj materijalnoj situaciji, da li je bilo natjerano na ovo djelo ili je jednostavno riječ o nevaspitanju. Ali, ovakva slika je sama po sebi tužna kada smo doveli našu djecu u situaciju da kradu iz crkve od onih koji su samo željeli pomoći upravo djeci i nekom desetogodišnjaku koji već živi u uslovima nedostojih čovjeka.