Dio Gornjeg Zovika blokiran

153

Na osnovu zakonskih ovlaštenja u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te zbog pojave i širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19 (koron avirus), komandant Štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić je, na prijedlog šefa Policije Brčko distrikta BiH Gorana Pisića i Pododjeljenja za javno zdravstvo, donio Naredbu o blokadi i izolaciji gornjeg dijela zaseoka Peškiri u selu Gornji Zovik u Brčko distriktu BiH.

„Ovom Naredbom je Policiji Brčko distrikta BiH naloženo da preduzme sve potrebne radnje da se izvrši blokada i izolacija gornjeg dijela zaseoka Peškiri, zbog potvrđene sumnje da je sa mještanima ovog dijela zaseoka bila u kontaktu osoba zaražena korona virusom (COVID-19), a s ciljem sprečavanja širenja, odnosno prenošenja korona virusa na ostali dio mještana zaseoka Peškiri i sela Gornji Zovik, te susjednog sela Velino selo u Opštini Čelić“, saopšteno je iz Policije.

U skladu sa tim i svojim ovlaštenjima, Policija je u saradnji sa Odjeljenjem za javnu bezbjednost i Crvenim krstom Brčko distrikta BiH, 01.04.2020. godine u večernjim časovima izvršila blokadu navedenog lokaliteta.

„Ostvaren je visok nivo saradnje sa predsjednikom Mjesne zajednice i mještanima blokiranog područja, da bi se preduzele sve neophodne radnje. Policija Brčko distrikta BiH se zahvaljuje lokalnom stanovništvu na iskazanoj saradnji prilikom provođenja mjera blokade, te će zajedno sa svim nadležnim odjelima Vlade i Crvenim krstom Brčko ditrikta BiH, obezbijediti da se život stanovnika u blokadi odvija u skladu sa njihovim potrebama“, saopšteno je večeras iz Policije Distrikta.