Direkcija Susreta pozorišta: 10 godina smo čekali na Lečića i hvala mu što je došao

232

Direktor Susreta pozorišta u Brčkom Jakov Amidžić danas je sazvao konferenciju za novinare, da bi obrazložio javnosti zašto je otkazana večerašnja predstava.

“Večeras je na repertoaru 38 Susreta bila predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Zelena čoja Montenegra”, međutim pošto to oni rade u koprodukciji sa Budva grad Teatrom, četiri glumca iz Crne Gore su obolila i zbog toga nije bilo mogućnosti, pošto su velike uloge, nisu se mogle naći alternative i predstava nije mogla doći na Susrete. Ponuđene su nam dvije druge predstave, ali procedura dolaska na festival je spora i nismo imali vremena za to”, obrazložio je direktor brčanskog festivala.

Novinari su ovo obraćanje iskoristili i da pitaju prvog čovjeka Direkcije Festivala o situaciji koja se dešava na Susretima, a odnosi se na bojkotovanje žiriranja glumca Branislava Lečića.

Amidžić je o tome rekao sljedeće: “Organizacioni odbor je na prijedlog direktora imenovao stručni žiri u sastavu Almir Imširević, dramski pisac i profesor iz Sarajeva, Robert Raponja, reditelj i profesor sa Univerziteta u Osijeku i Branislav Lečić, glumac i profesor sa Akademije lepih umetnosti iz Beograda. Svi članovi žirija su bili upoznati sa sastavom žirija. Prije nego što je krenula prva predstava, rediteljka predstave Ateljea 212 je imala nekakvu primjedbu na člana žirija u smislu da je nemoralna ili amoralna osoba, kako je to ona rekla. Na moje pitanje zbog čega je on amoralan ili nemoralan, nije bilo odgovora i onda sam je ja pitao, nju i njih iz Beograda, zašto vi to ne riješite u Beogradu? To je jedna stvar i druga stvar je mi 10 godina, deceniju čitavu pokušavamo da u žiriju festivala dovedemo jednog takvog kredibilnog čovjeka koji može apsolutno, u potpunosti, zadovoljiti ovakav festival svojim žiriranjem i ocjenjivanjem onoga što se vidi na sceni. Govorimo o čovjeku koji je 46 godina na sceni, govorimo o čovjeku koji je 15-ak godina profesor. Pitao sam ih, jer je ansambl bio odbio da igra, ako ja kao Hrvat iz Bosne vjerujem pravosudnom sistemu Republike Srbije, zašto vi ne vjerujete. Oni su rekli “mi vjerujemo” i nakon toga, stvarno, niko nikada nije doveo u pitanje odluku pravosudnog sistema Srbije da nije postojalo ništa od onoga zbog čega je napravljena ta prijava protiv Branislava Lečića. Problem je kao nastao negdje iza toga u nekakvim komentarima. Ja nemam fejsbuk, ne znam ni za kakve komentare, nisam ih čuo, ne pratim srbijanske medije, a i da pratim, ti komentari su jedna osobna stvar, profesionalni angažman je sasvim nešto drugo. Žiri koji kod nas radi je profesionalno angažiran, na poslovima obavljanja žiriranja na festivalu.”

Na pitanje o otkazivanju predstava, Amidžić je rekao da nije bilo otkazivanja predstava.

“Pojavili su se nekakvi natpisi gdje su sebi ljudi, tipa reditelja iz Srbije, koji je otkazao predstavu Kamernog teatra 55, molim vas, reditelj iz Srbije koji nema nikakve veze sa Kamernim teatrom 55 otkazuje predstavu!? Na kraju se ispostavilo da direktor nema nikakve veze s tim niti on zna da je neko otkazao, čovjek je bio u Makarskoj. Znači, mi nismo od strane pozorišta, kazališta, imali niti jedno otkazivanje. Bilo je poruka da neki neće primiti nagrade. Toga je bilo. Bio je prijedlog Dine Mustafića, direktora Narodnog pozorišta iz Sarajeva da festival prevedemo u reviju. Pazite, mi smo jako ozbiljna sredina. Ja nikad ne bih mogao predložiti Organizacionom odboru da krenemo u jedan projekat po jednom propisu, a da ga završimo po drugom propisu. To je nemoguće. Mi smo krenuli u ovaj projekat po jednom propisu i on će se završiti do kraja po tom propisu ili se neće završiti. Nemoguće je da mi sada krenemo kao festival, a završimo kao revija. Razlika je, za one koji ne znaju, festival dodjeljuje nagrade, ima žiri, i sve ostalo, revija je jedno lagano prikazivanje onoga što oni hoće da nam prikažu. Tako da mi nismo, podvlačim, imali niti jedno otkazivanje nikakve predstave”, rekao je direktor Jakov Amidžić.

Rukovodstvo festivala kaže da festival nastavlja dalje kako je planirano, kao i da nemaju najava od Organizacionog odbora da će ovo tijelo donijeti nekakvu drugačiju odluku. Organizacioni odbor čine gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, glavni koordinator Vlade i dva šefa Odjeljenja, koji su usmeno upoznati sa informacijom o predstavi koja je otkazana.

“To je jedno kredibilno tijelo koje u konačnici potpisuje svaki naš trošak i oni moraju da znaju o čemu se ovdje radi. Nisam tražio zakazivanje nijednog odbora jer se faktički ništa ne dešava na šta bi trebalo da reagira taj Organizacijski odbor”, rekao je direktor Susreta pozorišta u Brčkom.

Na pitanje jednog od brčanskih novinara kada je, kako je rekao, “famozna rediteljka upoznata sa imenima žirija”, Amidžić je rekao da oni nisu nikoga službeno ranije upoznavali sa sastavom žirija, jer to nisu radili ni do sada niti je bila takva praksa.

“Ključ čitave priče, kada se govori o festivalu je, kazalište je na sceni – publika u sali, sve ostalo je priča koja mora biti zasnovana na struci. Apsolutno je irelevantno za pozorište ili kazalište koje dolazi ko je u žiriju, jer mu mi garantiramo da je to stručna i kredibilna osoba. Znam da je Zenica znala za Lečića, iako to mene ne opterećuje, ali znam da su glumci eksplozivni i da nisu takvi, ne bi bili glumci. Oni ponekad eksplodiraju, a ponekad i glume to što hoće da kažu, znate oni glume i u privatnom životu ponekad. Prema tome, glumac koji glumi u ovoj zeničkoj predstavi, oni su sjedili zajedno, u istom hotelu, jer je Branislav Lečić morao da gleda predstavu, zeničku, na festivalu u Užicu. Oni su dakle 15-20 dana prije festivala znali da je Branislav Lečić u žiriju. Odjednom se sad pojavljuje glumac koji, nakon svih ovih priča, kao ima još nešto da kaže. Da dosoli. Ovo što vi sad gledate, malo je eskaliralo, ali nema festivala na kojemu se ne dešava nešto ovako, to je tako. Festivali su malo i predviđeni da se malo otvore ti ispušni ventili, da malo i ti glumci promjene sredinu i da malo zagalame, jer slabo ih ko sluša, pa evo…”, obrazložio je direktor Amidžić.

Još jednom je istakao da onog momenta kada je pravosudni sistem Republike Srbije objavio da ne postoji nikakvo djelo na osnovu kojeg je došlo do “te prijave”, uprava festivala je krenula u pregovore sa Branislavom Lečićem, da dođe i bude dio žirija, naglasivši da ga 10 godina čekaju i zahvalivši mu se što je došao, te da sve ostalo nije u nadležnosti festivala.

Prethodni postU toku policijska akcija kodnog naziva „Bjegunac“ – pretresi na 22 lokacije
Sledeći postPolicija Distrikta domaćin sastanka policijskih atašea u BiH