Direkcija za finansije apeluje na pridržavanje Zakona o fiskalizaciji

85

Iz Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH danas su apelovali na poreske obveznike da se do kraja avgusta ove godine prijave u sistem fiskalizacije, da ne bi snosili posljedice koje su definisane Zakonom o fiskalizaciji Brčko distrikta BiH. Direktor Direkcije Mato Lučić rekao je jeste zadovoljan odzivom poreskih obveznika, ali da još ima onih koji su u skaldu sa zakonom dužni da se prijave u sistem fiskalizacije.

„Zadovoljni smo odzivom poreznih obveznika i po našim podacima preko 85% ih je u sistemu fiskalizacije. Ostalo je još oko 15% onih koji su zakonom dužni da se prijave. Mi do sada nismo provodili represivne mjere i podsjećam sve obveznike da su kazne velike. Svi oni koji ne budu u sistemu do kraja ovog mjeseca imaće posljedice i ko ne bude u sistemu fiskalizacije mi ćemo ga odmah zatvoriti. Svi imaju vremena da to riješe i ovih dana će početi nadzor nad onima koji su u sistemu i da li se pridržavaju zakona. Moraju izdavati račune, a i građanima poručujem da traže račune. U našem sistemu postoji dvadeset izvora kontrole za analize tako da ćemo imati uvid u kompletan proces“, kazao je Lučić.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković rekao je da o provođenju zakona ne brine samo Poreska uprava, nego i Inspektorat Brčko distrikta BiH.

„Tržišna inspekcija će ići u akciju, tražiće da se pokaže fiskalni račun, da je izdat i oni će imati pravo izricati prekršajne kazne za neuzimanje fiskalnog računa. Sve one koji rade nelegalno, zatim one koji obavljaju određene promete inspekcija će evidentirati i izvještaj dostaviti Poreskoj upravi kako bi ih registrovali, ali i evidentirali promet. Ovo je zadnji put da upućujemo molbu u kojoj tražimo da svi u skladu sa zakonom izvrše fiskalizaciju. Ukoliko to ne budu učinili neće moći tražiti nikakav izgovor, na primjer da to nije moglo zbog servisera i sl. Mi imamo i elektronski žurnal u kojem tačno vidimo koliko je određeni poreski obveznik izdao računa u jednom danu i na kraju dnevni izvještaj koji se šalje Poreskoj upravi“, objasnio je Trifković.

Šef Finansijske inspekcije u Poreskoj upravi Davor Ninić podsjetio je da se kazne kreću od 500 do 15.000 KM i da rade na tome, što je cilj i današnjeg apela, da niko ne dođe u situaciju da mora da plati prekršajni nalog, naglašavajući da je, ipak, bolje kupiti kasu, nego kasnije plaćati i kaznu i kasu.