Distrikt nabavlja 20.000 doza kineske vakcine Sinofarm

36

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je danas Prijedlog odluke o korištenju sredstava rezervi Budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu u svrhu nabavke 20.000 doza vakcina protiv virusa SARS-CoV-2 proizvođača Sinofarm iz Kine.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić rekao je da je za ove namjene izdvojeno 1.170.000,00 KM.

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge intenzivno je radilo u proteklom periodu na nabavci vakcina. Na osnovu naših razgovora, našli smo distributera i stupili u kontakt sa samim proizvođačem. Tokom današnjeg dana možemo očekivati da ćemo dobiti dva ugovora tj. ugovor o povjerljivosti i ugovor o tehničkim specifikacijama i nakon potpisivanja očekujemo isporuku vakcine u roku ne dužem od 60 dana,“ izjavio je Šadić.

On je naglasio da je do sada u Distriktu prvu dozu vakcine primilo više od 1.600 osoba i da je prošle sedmice započela i revakcinacija zdravstvenih radnika koja se, kako je naveo, privodi kraju.

„Kada govorimo o novim dozama vakcina za danas imamo već najavljene vakcine za BiH u količini od 50.000 iz Kine, a 1.000 tih vakcina namijenjeno je za Distrikt. Odmah po dobijanju saglasnosti Agencije za lijekove BiH one će biti stavljene zdravstvenim radnicima na raspolaganje. Takođe, 4. maja očekujemo novu isporuku Pfizer vakcina kroz COVAX mehanizam, zatim očekujemo vakcine i kroz „EU4Health“ za šta je izvršena nabavka u saradnji sa Evropskom unijom, ali o tačnim brojevima još uvijek ne možemo govoriti. U maju mjesecu očekujemo i dio isporuke kada je riječ o vakcinama koje se nabavljaju preko Poljske i riječ je o vakcini AstraZeneca,“ istakao je Šadić.