Djeca sa Kosova borave u Brčkom

131

U okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji već osam godina organizuje Odbor Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji, iz Kosovske Mitrovice je prije dva dana krenulo 20 autobusa sa 1.030 đaka i nastavnika, kao i jedan autobus sa djecom i mladima ometenim u razvoju iz Udruženja „Podrži me“ koji su došli u pratnji roditelja.

Pedeset đaka iz opštine Obilić stiglo je u Brčko, gdje će, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Brčko, boraviti do 23. juna. Podršku u realizaciji ovog susreta mališana iz Obilića i Brčkog podržala je Srpska pravoslavna crkva, namjesništvo u Brčkom, i Kolo srpskih sestara, te porodice koje su primile mališane na boravak.

Prijem za djecu sa Kosova danas je organizovao i gradonačelnik Milić.

„Ovoj djeci je uskraćeno normalno odrastanje i naravno da kod nas, koji smo i sami imali tragična iskustva, postoji empatija prema problemima s kojima se suočavaju Srbi s Kosova i Metohije. Oni žive u specifičnim uslovima gdje nema oružanog sukoba, ali kada je uskraćena sloboda kretanja i vlada opšta nesigurnost, naravno da je normalan život samo misaona imenica“, rekao je gradonačelnik Milić. On je izrazio zahvalnost Odboru za pomoć Srbima s KiM iz Republike Srpske, SPKD „Prosvjeta“ Brčko i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Brčkom što su omogućili da Brčko bude dio ovog projekta.

„Veliku zahvalnost dugujemo i porodicama koje su ugostile djecu, i mi ćemo se kao dobri domaćini potruditi da im nadoknadimo barem djelić onog što im nedostaje. Molićemo se i nadamo se da će ovo stanje na KiM, koje je takvo kakvo jeste, vrlo brzo proći i da se odrastanje u kome su oni danas, neće više nikome dogoditi, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadao“, zaključio je gradonačelnik Milić.

Lazar Bojković, jedan od mališana koji boravi u Brčkom, rekao je da mu je mnogo lijepo i da je jedva čekao da stigne u Brčko. „Ovdje je malo ljepše nego kod nas. Ako budem mogao doći ću ponovo“, kaže Lazar.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima s KiM, izrazio je zadovoljstvo što je Brčko distrikt BiH ove godine prvi put dio ovog projekta.

„Zahvaljujem se porodicama koje su prihvatile djecu. U projektu učestvuje 19 gradova iz Republike Srpske. Pozivam sve koji mogu da se do 30. juna odazovu humanitarnoj akciji Odbora za pomoć KiM. Riječ je o izgradnji dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici za 130 djece s posebnim potrebama“, dodao je Arlov.

Dragan Tomić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, istakao je da je velika čast biti organizator jedne ovakve akcije.

„Oni jesu mali, ali su po dolasku osjetili veliku ljubav koju im pružaju domaćini. Najdragocjenija su prijateljstva koja će steći u ovih nekoliko dana. Žao mi je što nismo mogli udovoljiti svim roditeljima koji su se prijavili da ugoste djecu, ali će oni moći da učestvuju već sljedeće godine“, zaključio je Tomić.