Dočekali smo i ovo: Klikom do registracije poslovnog subjekta u Brčko distriktu BiH

89

Iako mnogi smatraju da nije baš neko vrijeme za pokretanje novog biznisa i poslovnog poduhvata, za one koji se odluče da u ovom vremenu osnuju firmu, proces registracije je olakšan i moguć je online, odnosno bez odlaska na šaltere.

Danas je promovisan integrisani elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Sistem je jednostavan za korištenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem poveznice http://bizreg.osbd.ba, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Portal e-Registar je rezultat dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Projekat ima za cilj da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Pored elektronskog potpisa i visokih sigurnosnih standarda, Integrisani sistem e-Registra promoviše model evropske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojima već raspolaže, što obezbjeđuje veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način preduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja taksi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje,“ kaže Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

„Uspostavljanje integrisanog elektronskog sistema za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika, zajedno s drugim aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem jačanja vladavine prava na prostoru Distrikta, od ključne je važnosti za izgradnju povjerenja građana i privrede u institucije vlasti, jer je povjerenje najvažniji resurs za budućnost Brčko distrikta BiH,“ izjavio je Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

„Uvođenjem integrisanog sistema e-Registracija, uz podršku Projekta LIFE, Brčko distrikt BiH je izmjenio potrebne zakonske i podzakonske akte da bi se omogućilo korištenje elektronskih dokumenata u službenoj upotrebi. Da bi ova reforma bila provedena, privredno odjeljenje OSnovnog suda u Distriktu prethodno je morao digitalizovati sve akte i predmete koji su sada dio ovog integrisanog sistema, te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka,“ rekao je Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

„U proteklih 5 godina IFC je u okviru ovog projekta investirao svoje znanje, tehnologiju i zajedno sa partnerima, vladama entiteta i Distrikta, strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i privrednike. Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti, koji koristi evropski priznate elektronske potpise. Digitalizovani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji, te smanjuju prostor za greške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno obezbjediti inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga. Firme i preduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi datim okolnostima. Upravo ovakvom digitalizacijom javnih usluga se osigurava podrška i ubrzava ovaj proces transformacije. Hvala Britanskoj ambasadi na podršci projektu i Brčko distriktu BiH na uspješnoj saradnji tokom implementacije“, rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

„Današnje predstavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata je važan korak i veliko zajedničko postignuće. Vlada Brčko distrikta BiH prepoznala je važnost reforme i predano radila na ostvarivanju ovog rezultata u vremenu punom izazova. Jednošalterski sistem bi trebao otkloniti destimulirajuće i birokratske prepreke, te pomoći perspektivnim preduzetnicima u registraciji novih subjekata na brži i jeftiniji način. S ovakvim scenarijem su svi na dobitku,” zaključio je Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.