Dogodilo se na današnji dan – 1. avgust

57

10. p. n. e. – Rođen rimski car i istoričar Klaudije Prvi Tiberije Druz, koji je tokom vladavine od 41. n. e. sredio haos u državi, a potom 43. osvojio Britanska ostrva. Umro je 54. godine nove ere od otrovanih pečurki koje mu je podmetnula četvrta supruga: Julija Agripina – Mlađa da bi na prijesto dovela sina iz prethodnog braka Klaudija Cezara Avgusta Germanika Nerona.

1714. – Umrla engleska kraljica Ana, posljednji monarh iz dinastije Stjuart, tokom čije su vladavine 1707. ujedinjene Engleska i Škotska. Njena vladavina, započeta 1702. godine, obilježena je i oštrim rivalitetom vigovaca i torijevaca, pojačanom neizvjesnošću u pogledu nasljednika prijestola.

1779. – Rođen američki pravnik i pisac Frensis Skot Ki, koji je napisao riječi američke himne “Zastava prošarana zvijezdama i prugama”.

1798. – U pomorskoj bici kod Abukira blizu Aleksandrije britanska flota admirala Horacija Nelsona uništila francusku flotu admirala Fransoa Pola Brijesa d’ Egalijea. Bitka je učvrstila prevlast Velike Britanije u Sredozemlju.

1810. – Rođen italijanski državnik grof Kamilo Benso Kavur, zaslužan za oslobođenje Italije od Austrije i njeno ujedinjenje pod Savojskom dinastijom. U savezu sa francuskim carem Lujem Šarlom Napoleonom Trećim Bonapartom 1859. je ratovao protiv Austrije koja je kao poražena izgubila Lombadiju. Istovremeno je pomagao italijanske rodoljube u srednjoj Italiji i akciju Đuzepea Garibaldija u južnoj Italiji, čime je doprinio da se ti dijelovi zemlje, izuzimajući papske države, pripoje italijanskoj kraljevini.

1819. – Rođen američki pisac Herman Melvil, autor romana “Mobi Dik”, oštrouman kritičar sebičnosti i komercijalizacije američkog društva, pri čemu je majstorski koristio simbole i alegoriju. Ostala djela: “Tajpi”, “Omu”, “Bili Bad”.

1834. – Ropstvo zabranjeno u cijeloj Britanskoj imperiji, na osnovu čega je u britanskim kolonijama oslobođeno više od 770.000 robova.

1894. – Japan objavio rat Kini zbog spora dviju zemalja oko Koreje.

1914. – Njemačka u Prvom svjetskom ratu, poslije austrougarskog napada na Srbiju, objavila rat Rusiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, Njemačka je potpisala savez s Turskom, a Italija je proklamovala neutralnost, istupivši iz pakta Centralnih sila.

1944. – Poljaci u Drugom svjetskom ratu u Varšavi otpočeli dvomjesečni ustanak protiv njemačkih okupacionih snaga.

1958. – Kralj Husein raspustio federaciju Jordana sa Irakom.

1966. – Poslije vojnog udara u Nigeriji vlast preuzeo general Jakubu Govon.

1973. – Umro njemački državnik Valter Ulbriht, koji je pred nacistima izbjegao iz zemlje, ali se poslije Drugog svjetskog rata vratio i 1950. postao prvi sekretar vladajuće Jedinstvene radničke partije Njemačke (JSPN) u novostvorenoj državi – Istočnoj Njemačkoj. Od 1960. do 1971. bio je na čelu Državnog savjeta Istočne Njemačke.

1975. – SSSR i zapadne zemlje na konferenciji u Helsinkiju o evropskoj bezbjednosti i saradnji potpisali završni akt o ljudskim pravima.

1994. – Predsjednik Njemačke Roman Hercog izrazio žaljenje Poljskoj zbog patnji koje joj je njegova zemlja nanijela u Drugom svjetskom ratu.

1997. – Umro ruski klavirista njemačkog porijekla Svjatoslav Teofilovič Rihter, jedan od najznačajnijih pijanista 20. vijeka. Originalno je tumačio kompozicije različitih epoha, interpretirajući ih savršenom tehnikom, što je oduševljavalo koncertnu publiku širom svijeta.

2008. – Njemački ljekari uspješno izvršili transplantaciju obje ruke 54-godišnjem muškarcu – što je prva operacija ove vrste na svijetu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime