Dogodilo se na današnji dan – 1. decembar

40

Predsjednički izbori u SAD nekad su bili bitka više osoba, pa su tako 1824. godine na današnji dan članovi Predstavničkog doma Kongresa morali birati predsjednika između Johna Q. Adamsa, Andrewa Jacksona, Williama Crawforda i Henryja Claya jer niti jedan nije dobio potreban broj glasova stanovnika za pobjedu. Kongres je na kraju izabrao Johna Q. Adamsa za predsjednika SAD.


Pravi fanovi znaju da je prvi dan decembra 1887. godine donio svijetu jednog od najzanimljivijih fiktivnih junaka, Sherlocka Holmesa. Prva printana priča o genijalnom detektivu bila je „A Study in Scarlet”.


Tek je pedeset i četiri godine prošlo od hapšenja Rose Parks, Afroamerikanke koja je u svom rodnom Montgomeryju u Alabami izazvala sablazan kad je sjela na prednje sjedalo u autobusu, koje je bilo rezervirano za bijelce. Hapšenje Rose Parks izazvalo je žestoke reakcije koje su, nakon godina borbe, rezultovale jednakim pravima svih stanovnika SAD.


Četiri godine nakon toga dvanaest je zemalja, uključujući SAD, potpisalo ugovor kojim je Antarktika dobila status zaštićenog kontinenta, bez ičije vojne prisutnosti. A 1997. godine na današnji je dan počeo sastanak više od 150 zemalja u Kyotu, gdje je nakon deset dana pregovora potpisan Protokol iz Kyota koji reguliše emisije štetnih plinova.


Prije deset godina nastala je najveća svjetska firma spajanjem naftnih divova Exxona i Mobila, koja je ovog mjeseca u jednom trenutku prepustila prvo mjesto Volkswagenu, što je trajalo samo pola sata.


Izgleda da je današnji dan kao stvoren za muzičke kreativce, jer je desetak velikih ruskih i francuskih kompozitora rođeno prvog dana decembra. Osim njih, rođendan slavi i Woody Allen, zatim komičar Richard Pryor, tehnološki vizionar i trendsetter Nicholas Negroponte, šef laboratorija MIT-a i Bette Midler, a bilo je i loših tipova, poput najpoznatijeg kolumbijskog trgovca kokainom Pabla Escobara.

(Metro-portal)