Dogodilo se na današnji dan – 1. februar

56

Današnji je dan obilježen s mnogo nesretnih događaja. Davne 1587. Kraljica Elizabeta II potpisala je smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem da se Elizabeti uzme život. Mnogo godina kasnije Thomas A. Edison završio je s gradnjom prvog filmskog studija u West Orangeu u New Yerseyju.


Prvo izdanje renomiranog Oxfordova doktora svjetlo dana ugledalo je 1. februara 1884. Godine 1951. oslobođeno je 29 njemačkih ratnih zločinaca među kojima je bio i zloglasni Alfred Krupp. U post-ratnom vremenu, kad se smirila ljudska glad za krvlju, probudio se bijes prirode – 1953. poplave u Holandiji odnijele su 1,853 života. Opet rat; 1968. Objavljena je snimka i fotografija na kojima se vidi šef policije Nguyen Ngoc Loan kako pištoljem ubija oficira Vijetkonga – snimke su promijenile svjetsku percepciju o stanju u toj zemlji.


U svijetu muzike šok za šokom; legendarni Jim Morrison odlučio je pokazati obožavateljima svoju muškost na koncertu zbog čega je odmah uhapšen. Početkom sedamdesetih svijetu je predstavljen prvi mobilni ručni digitron HP-35 koji je koštao tadašnjih 395 dolara. Direktor Roman Polanski je na današnji da 1978. uspio pobjeći američkim vlastima u Francusku nakon što je priznao da je kriv za spolni odnos s maloljetnicom. Početkom devedesetih prošloga vijeka, tačnije 1991., Afganistan i Pakistan pogodio je potres u kojem je izginulo 1,200 ljudi. Svemirski šatl Columbia raspao se prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu prilikom čega je poginulo svih sedam astronauta.


Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti redatelja klasičnih vestern filmova Johna Forda, scenarista komedija braće Marx S. J. Perelmana, bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jelcina, princezu Stephanie od Monaca, sina velikog Brucea i glumca Brandona Leeja, pjevačicu i kćer Kralja r’n’rolla Lisu Marie Presley te nezaboravnog glumca Clarka Gablea.

(Metro-portal)