Dogodilo se na današnji dan – 1. januar

45

Dolazak Nove Godine obično označava i nove početke, no, na samom startu 404. godine došlo je do završetka službenih gladijatorskih igara u Rimskom carstvu. Mnogo kasnije, tačnije 909., Rusija je počela brojati dane po Julijanskom kalendaru. Sredinom sedamnaestog vijeka, na današnji je dan krunisan Charles II Stuart kao poglavar Škotske.


Godine 1701. stvorena je najjača svjetska velesila toga doba – naime, 1. januara ujedinile su se Velika Britanija i Sjeverna Irska čime je stvoreno Ujedinjeno Kraljevstvo. U 19. vijeku održane su prve službene trke konja u Južnoj Australiji, tačnije u Adelaideu. Kad već govorimo o prvim stvarima, u New Yorku je 1840. održano prvo takmičenje u kuglanju u SAD-u, u Knickerbocker Alleysu. Započela je i gradnja poznatog Panamskog kanala čije je stvaranje dalo važnost mediteranskom morskom prometovanju.


Godine 1881. upoznali su se Sherlock Holmes i dr. John H. Watson. Francuska se pridružila Ujedinjenim Narodima, a Elvis Presley je snimio legendarni Heartbreak Hotel za etiketu RCA u Nashvilleu. Johnny Cash je na današnji dan 1960 održao svoj prvi besplatni koncert iza zatvorskih rešetaka. Desetka godina kasnije diljem svijeta se zabranjuje reklamiranje cigareta na televiziji. Početkom devedesetih, odnosno 1993., Čehoslovačka se raspala na Češku i Slovačku.


Od rođenih na današnji dan možemo izdvojiti Paula Revera (1735), poznatog američkog patriotu, a zatim i J. Edgara Hoovera, čovjeka koji je bio bog i batina u američkom FBI-u. Spomenimo i Franka Langellu, čuvenog američkog glumca. I Davor Šuker, kojega ne treba previše opisivati, također je rođen 1. januara i to 1968., a devet godina kasnije rodio se i njegov bosanski kolega Hasan Salihamidžić. Tu su još prva dizajnerica američke zastave Betsy Ross, glumac Vern Troyer najpoznatiji po ulozi “Mini-me” u filmu “Austin Powers”.

(Metro-portal)