Dogodilo se na današnji dan – 10. februar

54

Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Paname i Bolivije, a 10. februara 1824. godine građani Perua izabrali su ga za predsjednika. Prije toga istu je dužnost obavljao u Kolumbiji, a nakon toga i u Boliviji.


Japan je 1904. godine, nakon iznenadnog napada, možda kao oblik predpremijere za Pearl Harbour, zaratio s Rusijom, a Velika Britanija je 1906. porinućem ratnog broda HMS Dreadnaught, najvećeg do tada, postala spremnija za ne tako daleki prvi svjetski rat.


Iako je 1940. godine najaktualniji bio globalni konflikt, Hanna & Barbera upravo su te godine stvorili i danas rado gledane Toma i Jerryja koji svojim vječitim nadmudrivanjem i ratovanjem kao da nose pečat tog vremena.


Američka i sovjetska strana našle su se tijekom hladnoratovske prljave strateške ‘igre’ u pat poziciji te su 1962. godine razmijenile zarobljene pijune, Amerikancima se vratio zarobljeni pilot aviona U2, Francis Gary Powers, dok su Rusi u zamjenu dobili svog špijuna Rudolfa Abela.


Garry Kasparov sjećati će se 10. februara 1996. godine kao dana kada je jedan velemajstor po prvi put izgubio šahovsku partiju od strane kompjutera, a to neće zaboraviti niti u IBM-u čiji je super-kompjuter Deep Blue uspješno obavilo taj zadatak.


Od poznatih osoba rođenih na današnji dan izdvajaju se njemački književnik Bertolt Brecht, rođen 1898. godine, zatim poznati hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević, rođen 1935. godine, poznata glumica Sharon Stone, rođena 1958. godine u Meadvilleu u američkoj saveznoj državi Pennsylvania, te njezina mlađa kolegica Elizabeth Banks rođena 1974., a koja je obilježila humorističnu seriju Scrubs i Spider-mana.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime