Dogodilo se na današnji dan – 10. novembar

54

U bitki kod Varne osmanske snage su 1444. godine porazile vojsku hrvatsko-ugarskoga kralja Vladislava I. Brojčano gotovo trostruko nadjačani europski vitezovi dobro su se držali dok se u bitku, u pokušaju da prilikom povlačenja uhvati sultana Murata II., nije uključio kralj Vladislav i tom prilikom poginuo. Nakon toga njegove snage uhvatila je panika te su se povukli preko Dunava i nakon junačke borbe gotovo dobivenu bitku prepustili Osmanlijama.


U filadelfijskoj krčmi Tun Tavern 1775. godine prvi regruti upisani su u Kontinentalne Marince, danas poznatije kao Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a, odnosno ‘marince’. Administrativno, marinci su dio mornarice s kojom usko sarađuju, ali ta visoko profesionalna vojna grana djeluje potpuno samostalno te se njeni pripadnici, čiji poznati slogan glasi Semper fidelis (uvijek vjerni), mogu se iskrcati na bilo kojoj obali svijeta u roku od 96 sati.


Jedna od poznatijih rečenica u istoriji izgovorena je na današnji dan 1871. godine. Nakon višegodišnje potrage Henry Stanley pronašao je nestalog kolegu Davida Livingstona u centralnoj Africi. Susret je započeo riječima: “Dr. Livingstone, pretpostavljam?”.


1928. godine Japan je dobio novog cara koji će provesti zemlju kroz najveću kalvariju japanskog naroda u istoriji, II. svjetski rat i dvije atomske bombe koje su prvi (i zasad, hvala Bogu jedini) put bačene na ljude u Hiroshimi i Nagasakiju. Hirohito je okrunjen na spektakularnoj ceremoniji.


U doba mobitela, interneta i satelitskih telefona zvučat će smiješno, ali prošlo je tek 59 godina od prvog automatski uspostavljenog međudržavnog telefonskog razgovora 1951. godine.


Dječje serije edukativnog karaktera postoje od samih početaka televizije, no najpoznatija i najdugovječnija je Ulica Sezam, koju smo i mi imali prilike gledati kao klinci, a koja je počela emitiranje na javnoj televiziji PBS u SAD-u na današnji dan 1969. godine.


Godinu dana kasnije svijet je napokon dobio priliku upoznati jedno od svjetskih čuda iznutra. Naime, kineska je Komunistička partija otvorila pristup Velikom zidu stranim turistima.


Možda i najtužniji period američke istorije dostojno je obilježen 1982. godine otvaranjem Memorijalnog centra veterana rata u Vijetnamu u Washingtonu.


Na današnji dan 1483. godine rođen je njemački protestanski reformator Martin Luther. Njegov sunarodnjak, književnik Friedrich Schiller, uz Goethea najvažniji predstavnik Weimarske klasike, rođen je 1759. godine. Ruski dizajner Andrej Tupoljev, prema kojem ime nosi glavni i najstariji ruski proizvođač vojnih i civilnih aviona, rođen je 1888. godine. Njegov kolega inženjer i sunarodnjak Mihail Timofejevič Kalašnjikov, dizajner najpoznatije svjetske jurišne puške rođen je 1919. godine. Talijanski kompozitor Ennio Morricone, koji je svjetsku slavu stekao dramatičnim glazbenim podlogama poznatih vesterna, rođen je 1928. godine. Sjevernoirski vozač automobilističkih trka i bivši vozač Formule 1 Eddie Irvine, rođen je na današnji dan 1965. godine.

(Metro)