Dogodilo se na današnji dan – 11. novembar

57

Oporučni glavni nasljednik i Cezarov usvojeni sin Gaj Julije Cezar Oktavijan, vojskovođa Marko Antonije i raniji vođa konjanika Lepid, 43. godine pr.n.e. sklopili su u Bologni trojni savez – trijumvirat. Drugi takav savez u istoriji Rimskog Carstva dobio je od Senata pune ovlasti na pet godina kako bi u njegovu korist riješio građanski rat koji je izbio nakon Cezarova ubojstva.


Dva dana nakon proglašenja republike i abdikacije cara Karla I. Njemačka je 1918. godine kapitulirala čime je završen I. svjetski rat. Kapitulacija je potpisana u željezničkom vagonu u Compiègneu na sjeveru Francuske. Sukobi u ratu koji je trebao “završiti sve ratove” službeno su prekinuti tačno u 11 sati, što je simbolika vezana uz 11. dan 11. mjeseca u godini. Od tada se u svijetu svake godine u to vrijeme s dvije minute šutnje odaje počast za više od 15 miliona poginulih i oko 40 miliona ranjenih u najvećem i najkrvavijem sukobu koji je zadesio čovječanstvo.


Na 3.945 km od Chicagoa u Illinoisu, preko Missourija, Kansasa, Oklahome, Texasa, New Mexica i Arizone do kalifornijskog Los Angelesa, od službenog otvorenja koje je bilo na današnji dan 1926. godine, pa do ‘zatvaranja’ 27. juna 1985., protezao se slavni U.S. Route 66. Autocesta poznata pod nazivima ‘Main Street of America’ i ‘Mother Road’ zadužila je ekonomiju i stanovnike SAD-a kao malo koja autocesta. To, ali i ‘cestovna kultura’, glavni su razlozi legendarnog statusa 66-ice koja i danas, iako u skraćenoj verziji, pod nazivom ‘Historic Route 66’, putnike željne avanture podsjeća na dane kada su ju opjevali Nat King Cole, Rolling Stonesi i brojni drugi.


Na današnji dan 1493. godine, pod pravim imenom Philippus Aureolus Theophrastus Bombast von Hohenheim, rođen je švicarski doktor, alkemičar, astrolog, znanstvenik, mistički filozof i okultist u istoriji zapamćen kao Paracelsus.
Jedan od najvećih ruskih, ali i svjetskih književnika, romanopisac, novelist i publicist ukrajinskog porijekla Fjodor Mihajlovič Dostojevski, rođen je na današnji dan 1821. godine.
Poznata američka glumica Demi Moore, punim imenom Demi Guynes Kutcher, rođena je na današnji dan 1962. godine dok je na isti dan 1974. godine rođen njen mlađi, ali ništa manje poznati kolega Leonardo DiCaprio.

(Metro)