Dogodilo se na današnji dan – 12. decembar

48

Američki je Ustav morao proći ratifikaciju svih konstitutivnih država, pa je tako na današnji dan 1787. godine Pennsylvania postala druga država koja ga je prihvatila. Samo trinaest godina kasnije, nakon velikih rasprava, Washington je proglašen glavnim gradom mlade države. Demokracija se u SAD razvijala prilično brzo, tako da je već 1870. godine Predstavnički dom američkog Kongresa dobio svog prvog afroameričkog kongresmena, Josepha Raineya.


Današnji je dan prirastao srcu i ljubiteljima umjetnosti, jer je 1913. godine ponovno otkrivena Mona Lisa, koju su dvije godine prije nepoznati lopovi odnijeli iz pariškog Louvrea. Legendarni portret otkriven je u talijanskoj Firenci.


I tehnologija je napredovala, naročito televizija, pa su se na današnji dan 1937. godine na ulicama New Yorka pojavila prva reportažna kola televizijske kuće NBC.


Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata u Africi obilježeno je borbom naroda za samostalnost, pa je tako na današnji dan 1963. godine nezavisnost od britanske krune dobila Kenija.


Rođendani slavnih osoba ovoga dana uključuju famoznog negativca sredine prošlog vijeka Edwarda G. Robinsona, legendarnog atletičara Jesse Owensa, Franka Sinatru i vozača formule 1 Emersona Fittipaldija.

(Metro-portal)