Dogodilo se na današnji dan – 12. novembar

66

Današnji je dan jedan od onih kada se dogodilo nešto što je preokrenulo istoriju cijelog svijeta. Prije 81 godinu na čelno mjesto Komunističke partije Sovjetskog Saveza došao je Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin. Lukavim manevrom izbacio je Trockog iz Partije i zauzeo mjesto Lenjinovog nasljednika, da bi prerastao u najgoreg krvnika komunističkih zemalja.


Tijekom drugog svjetskog rata vodile su se mnoge znamenite bitke, a jedna od najtežih bila je bitka za Guadalcanal, koja je počela na današnji dan 1942. godine, i američkim snagama je trebalo četiri mjeseca da savladaju ukopane Japance na malom vulkanskom otočiću, što je označilo početak premoći SAD na Pacifiku.


Nakon 62 godine rada, 1954. godine zatvoreno je prihvatilište na Ellis Islandu, glavna ulazna postaja za imigraciju u SAD. Tokom istorije preko dvadeset miliona ljudi ušlo je u Ameriku preko tog malog ostrva na ulazu u newyoršku luku, u sjeni poznatog Kipa Slobode.


1981. godine po drugi je put u svemir lansiran Space Shuttle Columbia. Prvi put u istoriji osvajanja svemira jedno je vozilo korišteno po drugi put za misiju u svemir.


Nakon pune 62 godine Japan je dobio novog cara, Akihita, sina Hirohita okrunjenog 1928. godine.


Slavnih osoba rođenih na ovaj dan ne nedostaje, počevši od kipara Auguste Rodina, autora Mislioca, preko oca moderne Kine SunYat-Sena do žena koje su obilježile svoju eru u 20. vijeku, princeze i glumice Grace Kelly i gimnastičarke Nadie Comaneci. Na današnji dan rođendan slave dvoje odličnih glumaca mlađe generacije Ryan Gosling i Anne Hathaway, kao i veterani pisac i glumac Wallace Shawn i Megan Mullaly, te slavni rocker Neil Young.

(Metro-portal)