Dogodilo se na današnji dan – 15. februar

57

Velika Britanija je 1906. godine postala ‘bogatija’ za još jednu stranku, Laburističku.


Na američkom univerzitetu Pennsylvania 1945. godine u rad je pušten ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). Bio je to prvi kompjuter za opštu upotrebu koje je bilo moguće reprogramirati kako bi rješavalo različite računalne probleme.


Kanada je 1965. godine prihvatila novu, danas svima dobro poznatu crveno-bijelu zastavu s crvenim javorovim listom.


Sovjetski savez je 1989. godine, nakon deset godina konflikta, službeno objavio kako je i poslednji sovjestski vojnik napustio Afganistan.


1995. godine FBI je uhapsio tada najtraženijeg američkog ‘cyber kriminalca’ Kevina Mitnicka. Tokom kontroverznog slučaja osumnjičeni Mitnick se teretio za niz kriminalnih djela od kojihe je priznao nekoliko prevara, a u zatvoru je zbog toga proveo 5 godina.


U časopisu Nature 2001. godine po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.


U više od 600 gradova svijeta 2003. godine između 10 i 30 miliona ljudi protestvovalo je protiv američkog rata u Iraku. To su bile najveće mirovne demonstracije u svjetskoj istoriji.


Danas najveća i najpopularnija svjetska video-sharing stranica YouTube pokrenuta je 2005. godine u SAD-u.


Talijanski astronom, često nazivan i otac moderne astronomije, Galileo Galilei, rođen je 1564. godine u Arcetri kraj Firence. Francuski industrijalac, jedan od pionira automobiliske industrije Louis Renault, rođen je 1877. godine u Parizu gdje je 22 godine kasnije s dvojicom starije braće osnovao kompaniju Renault Frères koja je po završetku drugog svjetskog rata nacionalizirana te je postala jedan od ponosa Francuske. Reneé O’Connor, rođena 1971. godine američka je glumica najpoznatija po nastupu u televizijskoj seriji NYPD Blue, te po ulozi Gabrielle u seriji Xena: Warrior Princess.

(Metro-portal)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime