Dogodilo se na današnji dan – 14. mart

61

Eli Whitney (1756. – 1856.) je bio američki inovator koji je otkrio mašinu za čišćenje pamuka. Upravo na današnji dan Whitney je patentirao je takozvani “Cotton gin”. Riječ “gin” bila je skraćenica za “engine” – motor. Ova mašina je mehaničkim putem odvajala sjeme od pamuka te je pročišćavala 50 puta više pamuka dnevno nego što bi to mogla očistiti ručno jedna osoba. Većina uzgajivača pamuka na jugu Sjedinjenih Država do tada je mogla uzgajati samo onu vrstu pamuka čije su niti bile pričvršćene za sjeme. Ukratko, pamuk je bilo vrlo skupo čistiti ručno. Ova je mašina zato predstavljala pravu revoluciju u ekonomiji američkog juga. No, zbog nje je – u izvjesnom smislu – bilo i produženo ropstvo u tom dijelu Amerike. Naime, ekonomija koja se temeljila na pamuku ovisila je o radu robova. Želja proizvođača pamuka da svoj sistem dalje prošire, oslanjaući se na rad robova, na koncu je dovela I do američkog građanskog rata. Do početka 19. vijeka, “King Cotton” – kako se pamuk tada često nazivao – postao je najprodavaniji proizvod južnjačkih država, a naglo je porastao I njegov izvoz. Južni dio Sjedinjenih Država, koji se protezao of obale Južne Karoline do rijeke Mississippi, u to je vrijeme je bio poznat kao “Kraljevstvo pamuka”.

Linux je ime za jezgru (engl. kernel) kompjuterskog operativnog sistema sličnog Unixu, ali najčešće i za cijeli operativni sistem baziran na toj jezgri. Linux je dobio ime po svom izvornom autoru Linusu Torvaldsu. 14. marta 1994 predstavljena je verzija Linuxa 1.0.0. čime su otvorena vrata za razvoj open-source sistema.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valja izdvojiti njemačkog fizičara i nobelovca Alberta Einsteina (1879.), američkog jazz muzičara i kompozitora Quincy Jonesa (1933.), američkog glumca i komičara Billyja Crystala (1948.), te monaškog princa Alberta II. (1958.)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime