Dogodilo se na današnji dan – 17. januar

42

Veliki engleski pomorac i istraživač, James Cook, je 14. januara 1773. prije svih drugih prešao arktički krug. Tražio je kontinent južno od Nove Holandije i došao do 67°16′ zemaljske širine. Prema jugu je ponovo otplovio krajem iste godine, dva puta prešao arktički prsten i zaključio da bi (ako postoji) kontinent na tim temperaturama bio ekonomski beznačajan. Kapetan Cook je u svoja tri putovanja (1976.-1979.) odredio granice Pacifika, otkrio Novi Zeland, Australiju i Havaje.


Na današnji dan 1861. patentiran je jedan zanimljiv izum kojeg svakodnevno koristimo – WC kotlić. Izumio ga je Thomas Crapper, a imao je zasebni tank s vodom i lanac za povlačenje. Iako kotlić nije izvorno njegovo otkriće, unaprijedio je sistem za pražnjenje spremnika što je u to vrijeme bio velik napredak.


Danci su 1917. Djevičanska Ostrva prodali Amerikancima za 25 miliona dolara u zlatu. Američka Djevičanska ostrva, većim dijelom teritorija čine nacionalni park, a godišnje privuku oko dva miliona posjetioca.


Popaj, simpatični mornar iz stripova i animiranih filmova kojem špinat daje ogromnu snagu, po prvi se puta pojavio upravo na današnji dan 1929. godine u stripu “Thimble Theatre”. Izmislio ga je Amerikanac Elzie Crisler Segar.


Današnji dan u muzičkoj industriji važan je po prvom američkom albumu Led Zeppelina. Britanski rokeri prodali su preko 300 miliona albuma diljem svijeta i srušili rekord Beatlesa po broju dijamantnih ploča. S druge strane oceana, upravo su Beatlesi 17. januara 1969. u Velikoj Britaniji izdali svoj 10. album Yellow Submarine.


Strašna tragedija pogodila je japansku provinciju Kobe 1995. Potres magnitude 7.2 po Richteru razorio je grad i ubio 6434 osobe. Zemlja se tresla 20 sekundi.


Na današnji dan su rođeni papa Pio V. (proglašen svecem), španski pjesnik Pedro Caldéron de la Barca, američki državnik Benjamin Franklin, mafijaš Al Capone i boksački šampion Muhammad Ali. Rođendan slavi i komičar Jim Carrey.

(Metro-Portal)