Dogodilo se na današnji dan – 18. februar

54

1885. godine po prvi su put izdane Pustolovine Huckleberry Finna, glasovitog Marka Twaina, roman koji i danas osvaja dječačka srca i maštu.


Winston Churchill je 1901. godine održao svoj prvi govor u Donjem domu britanskog parlamenta.


Dvadesettrogodišnji pilot Henri Pequet 1911. godine avionom je iz Allahabada, tada u Britanskoj Indiji, prevezao 6.500 pisama u 10 km udaljeni Naini što je bio prvi slučaj korištenja aviona za prijevoz poštanskih pošiljaka čime je nastala air-mail usluga.


Godine 1929. po prvi su put najavljene nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i nauke, poznate kao Oscar.


Američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je 1930. godine deveti planet Sunčevog sistema – Pluton.


U Los Angelesu u Kaliforniji 1954. godine osnovana je prva Scientološka Crkva s ciljem postizanja “civilizacije bez ludila, kriminala i rata, prosperiteta sposobnih i iskrenih, te slobode u kojoj će se ljudi moći uzdići iznad dosadašnjih nivoa”.


Kalifornijski Vrhovni sud 1972. godine je tokom suđenja Narod protiv Andersona ukinuo smrtnu kaznu te su svim zatvorenicima koji su čekali izvršenje smrtne kazne, one preoblikovane u kazne doživotnog zatvora.


U alžirskom dijelu Sahare 1979. godine pao je snijeg što je jedini do sada takav zabilježeni slučaj u pisanoj istoriji.


FBI-jev agent Robert Hanssen uhapšen je pod sumnjom špijuniranja za SSSR tijekom hladnog rata za što je kasnije i osuđen na doživotni zatvor.


Godine 1745. u talijanskom grdu Como rodio se Alesandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta, jedan od osnivača elektrostatike koji je 1800. napravio tzv. Voltin elektrostatički stup što je preteča moderne baterije. U češkom Brnu 1838. rođen je austrijski fizičar i filozof Ernst Mach, otkrivač Machovog broja čijim se višekratnicima označava brzina objekta koji se kreću brže od zvuka. U talijanskoj Modeni 1898. godine rođen je Enzo Anselmo Ferrari, italijanski automobilist i osnivač automobilske kompanije “Ferrari”. 1932. godine rođen je Jan Tomáš Forman, češki filmski redatelj, scenarist, glumac i profesor čiji su ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ i ‘Amadeus’ jedni od najnagrađivanijih filmova u istoriji kinematografije. John Travolta, američki glumac poznat i po plesnoj karijeri rođen je 1954. godine u New Jerseyu. Andre Romelle Young, američki rapper i producent, poznatiji pod umjetničkim imenom Dr. Dre, rođen je 1965. godine.

(Metro-portal)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime