Dogodilo se na današnji dan – 18. januar

42

James Cook bio je engleski pomorac i istraživač, čuven po svojim trogodišnjim putovanjima u istraživanju južnog Pacifika i priobalnih voda Sjeverne Amerike. Na svom trećem putovanju Tihim oceanom, u potrazi za prolazom koji bi preko sjevera povezivao Tihi s Atlanskim oceanom, na Havaje stiže britanski kapetan James Cook. Dogodilo se to 18. januara 1778. Tada nazvana Sandwich ostrva koja će se kasnije preimenovati u Havaje. Ostrva je tako nazvao po svom zaštitniku Johnu Montaguu, grofu od Sandwicha. I to je kraj “svijeta za sebe” i izolacije u kojoj su živjeli stanovnici Havaja, ali i kraj jedne od najsofisticiranijih civilizacija tog dijela svijeta. Otad će Havaji postati najpoznatije usputno stajalište, neka vrsta pit stopa, na svim trgovačkim rutama preko Tihog oceana.


Rengenske zrake, poznate i kao X-zrake, područje su elektromagnetskog zračenja s valnim duljinama između 10 i 0,01 nm, što približno odgovara području između ultraljubičastog i gama zračenja. Najpoznatija njihova primjena je u dijagnostičkoj radiografiji i kristalografiji. Zbog svoje energije ubrajaju se u ionizirajuće zračenje. Wilhelm Conrad Röntgen objavljuje 1895. da je u modificiranoj Crookesovoj cijevi otkrio nevidljive zrake koje izazivaju fluorescenciju, prolaze kroz materiju, te se ne otklanjaju u magnetskom polju. Röntgen je te zrake nazvao X-zrake zbog njihove nepoznate prirode. Nedugo nakon toga, točnije 18. januara 1896. predstavljen je prvi aparat koji primjenjuje takvo zračenje.


Eugene Burton Ely bio je jedan od pionira avijacije, zaslužan za prvo polijetanje i slijetanje aviona na neki brod. Dogodilo se to upravo na danšnji dan, kada je Ely uspješno sletio na američku krstaricu USS Pennsylvania u luci San Francisca.


Bentley Motors Limited je engleski proizvođač luksuznih automobila. Sjedište firme je u gradu Crewe. Osnovao ju je 18. januara 1919. godine Walter Owen Bentley., koji je u Prvom svjetskom ratu proizvodio motore za avione. Od 1998. Bentley je u vlasništvu Volkswagen Grupe.


Airbus A380 je dvopalubni, širokotrupni, četveromotorni, putnički avion kojeg proizvodi europska korporacija Airbus, podružnica EADS-a. S kapacitetom od 525 do 853 putnika i maksimalnom težinom od 590 tona, najveći je putnički avion na svijetu. Izrađeno je pet A380 za testiranja i demonstrativne svrhe. Prvi A380, serijski broj MSN001 i registarske oznake F-WWOW, predstavljen je javnosti 18. januara 2005. u Toulouseu.


Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valja izdvojiti francuskog pisca i filozofa Montesquieua (1689.), američki komičar Oliver Hardy (1892.), poznat po ulogama u filmskom serijalu “Stanlio i Olio”, američki glumci Cary Grant (1904.) i Kevin Costner (1955.), te Ingemar Stenmark (1956.), jedan jedan od najpoznatijih i najuspješnijih alpskih skijaša u istoriji.

(Metro-portal)