Dogodilo se na današnji dan – 18. novembar

34

Na današnji dan 1820. dogodilo se posljednje veliko geografsko otkriće kada je kapetan Nathaniel Palmer otkrio Antarktiku. Kao neustrašiv lovac na tuljane, Palmer je u svom brodiću „Heroj” od svega 14 metara doplovio do obala Antarktike u potrazi za kolonijama tuljana čije je krzno bilo na velikoj cijeni.


Šezdeset i tri godine kasnije SAD su uvele standardno vrijeme, izum kanadskog inžinjera Sir Sanforda Fleminga. Godinu dana kasnije 24 zemlje sastale su se u Bijeloj kući u Washingtonu i uvele standardno vrijeme u svijetu, dogovorivši se da je nulti meridijan u Greenwichu te da će od njega početi brojati vremenske zone.


Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih crtanih likova u istoriji, Mickey Mouse, imao je premijeru na današnji dan 1928. godine u kratkom crtanom filmu Parobrod Willie.


U ne tako davnoj prošlosti, 1976. godine, španjolski se parlament sastao da nakon smrti generalissimusa Franca objavi povratak demokracije u zemlju.


No, ima i groznih stvari koje su na današnji dan potresle svijet. 1978. godine Jim Jones, samozvani duhovni vođa, poveo je 914 svojih sljedbenika u smrt masovnim trovanjem u Jonestownu u Gvajani. Kult je bio nemilosrdan, ubivši svakoga tko nije želio popiti cijanid, a nastradala su i sva djeca rođena u komuni.


Prije pet godina Ujedinjeni narodi po prvi su put u istoriji održali zasjedanje Vijeća sigurnosti van sjedišta u New Yorku, sastavši se na dvodnevnom skupu u kenijskom glavnom gradu Nairobiju.


Rođendani slavnih osoba nisu toliko obilni kao nekoliko proteklih dana. Prije 108 godina rođen je George Gallup, poznati analitičar javnog mnijenja čiji institut i danas predstavlja najveći svjetski autoritet u tom polju. Rođen je i poznati hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić, kao i hollywoodske zvijezde Owen Wilson, Elisabeth Perkins i Linda Evans. Alan B. Shepard stao je na površinu Mjeseca iza Neila Armstronga, dok je na današnji dan umro jedan od najvećih fizičara u istoriji, dobitnik Nobelove nagrade 1922. godine Niels Bohr.

(Metro-portal)