Dogodilo se na današnji dan – 18. oktobar

45

Aljaska je otkrivena u 18. vijeku, a Rusi su na toj hladnoj zemlji osnovali prva naselja. Nakon Krimskog rata počeli su se bojati da će Aljasku osvojiti Amerikanci, pa su pomislili da ju je bolje prodati nego izgubiti u ratu. Ponuda za prodaju je predana ruskom caru prije građanskog rata 1860. godine, a Amerikanci su Aljasku kupili na današnji dan 1867. za 7,2 miliona dolara. SAD su tako kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po jedinici, što se kasnije ispostavilo kao jedna od najpametnijih transakcija u istoriji. Mudrost iskazana ulaganjem u snijeg i led potvrđena je kada su na Aljasci otkrivene velike zalihe nafte, zemnog plina i ruda. Aljaska je postala 49. američka država 1959. godine, a tamošnji stanovnici i danas slave 18. oktobar kao dan Aljaske.


Prvi balkanski rat započeo je 18. oktobra 1912. i trajao je do aprila 1913., a vođen je između Srbije, Bugarske, grčke i Crne Gore na jednoj i Turske na drugoj strani. Naime, krajem 19. i početkom 20. vijeka Osmansko Carstvo je već bilo pred raspadom pa su male balkanske države htjele iskoristiti priliku i proširiti svoj teritorij. Države su osnovale Balkanski savez te uputile Osmanlijama zahtjev da jednako tretiraju hrišćane i muslimane. No, Turci su smatrali da se balkanske države nemaju pravo miješati u njihove unutarnje stvari i počeo je rat. Hrišćani su brzo Osmanlijama oteli i oslobodili velika područja Balkana. Osmansko carstvo je potaknuto velikim gubitcima zahtjevalo posredovanje velikih sila u mirovnim pregovorima. Nakon završetka rata balkanske su države podijelile osvojena područja, a Osmanskom Carstvu je u Europi ostalo još samo malo zaleđe Istanbula.


Azerbajdžan, država u južnom Kavkazu, nezavisnost je proglasio na današnji dan 1991. Ova država na sjeveru graniči s Rusijom, na zapadu s Gruzijom i Armenijom, a na jugu s Iranom. Tragovi ljudskih naselja u području Azerbajdžana potječu iz mlađeg kamenog doba. Početkom prvog mileniuma na jugu Azerbajdžana osnovana je nezavisna država Mana koja je u 6. vijeku došla pod vlast Perzije, a u 7. stoljeću Medije. Pobjedom Aleksandra Velikog nad Perzijancima osnovana je polusuverena državica Medija Atropatena. U 2. vijeku osvojili su je Parti, a godine 226. počinje se nazivati Aderbajganom ili Azerbajdžanom. 1920. nastaje Azerbajdžanska SSR, a 1991. nezavisna država Azerbajdžan.

(Metro)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime