Dogodilo se na današnji dan – 20. decembar

53

Rusi su 1699. na današnji dan odlučili da Novu godinu više neće slaviti 1. septembra nego 1. januara. Novogodišnji praznici u Rusiji traju deset dana, što se poklapa i s proslavom pravoslavnog božića 7. januara (po Julijanskom kalendaru). Promjenu datuma početka Nove godine naredio je Petar Veliki.


Engleska, Francuska, Pruska, Austrija i Rusija službeno su 20. decembra 1830. priznale Belgiju. Nezavisnost je potvrđena nekoliko mjeseci kasnije u Londonu kada je Belgija izašla iz Ujedinjenog Kraljevstva Holandije, ali su nove napetosti uslijedile u Prvom i Drugom svjetskom ratu i njemačke okupacije. Belgija je nakon rata sklopila carinsku uniju s Holandijom i Luksemburgom – Benelux.


Poznata ulica Broadway u New Yorku je na današnji dan 1880. dobila rasvjetu između Union Squarea i Madison Squarea te postala jedna od prvih osvijetljenih ulica u SAD-u. Broadway je toliko svijetlio da su mu stanovnici dali nadimak “The Great White Way”.


Znanstvenici Pierre i Marie Curie objavili su otkriće novog hemijskog elementa, radija, na današnji dan 1902. Radij se izlučuje iz uranova oksida i smatra se jednim od najrjeđih elemenata u prirodi. S uranovom rudačom je među prvima počeo eksperimentisati francuski fizičar Anton Henry, a supružnici Curie su kasnije počeli razrađivati njegovo otkriće te pronašli radij i polonij. Svo troje znanstvenika je 1903. nagrađeno Nobelovom nagradom za fiziku.


Godine 1967. održana je premijera kultnog filma “Diplomac” s Dustinom Hoffmanom i Anne Bancroft u glavnim ulogama. Višestruki milijunaš Donald Trump je 1993. po drugi puta uplovio u bračnu luku i to s glumicom Marlom Maples. Brak je trajao samo šest godina.


Rođendan slave izraelski kvazi-paranormalni samozvani fenomen Uri Geller, američka pjevačica-kantautorica, pjesnikinja i vizualna umjetnica Patti Smith (1946.) i bubnjar grupe Kiss, George Peter John Criscuola, poznatiji kao Peter Criss “The Cat” (1945.).

(Metro-portal)