Dogodilo se na današnji dan – 20. novembar

59

Povelja o pravima, poznati Bill of Rights, jedan je od temeljnih dokumenata na kojima su se gradile Sjedinjene Američke Države. Istorijski dokument prolazio je ratifikaciju parlamenata svih saveznih država, a prva koja ga je prihvatila bila je New Jersey, na današnji dan 1789. godine.


Početak 20. vijeka bio je turbulentan u Meksiku, mnogoljudnoj zemlji s prilično kaotičnim uređenjem. Iako su predsjednike obično birali na izborima, Porfirio Diaz bio je toliko zloglasan i nenaklonjen svojim građanima da je 1910. godine Francisco Madeiro podigao jednu u nizu revolucija kako bi ga svrgnuo s vlasti.


Nakon kraja Drugog svjetskog rata trebalo je na neki način objasniti svijetu što se zapravo događalo, pa je ustanovljen sud u Nuernbergu na kojem se sudilo nacističkim zločincima koje su saveznici uspjeli uhvatiti. Suđenja su počela na današnji dan 1945. godine, pola godine nakon kapitulacije Njemačke.


U to doba još buduća kraljica, Elizabeta II udala se 1947. godine za Philipa Mountbattena, vojvodu od Edinbourgha i ne sluteći da će vrlo brzo sjesti na tron Ujedinjenog Kraljevstva u jednoj od najdužih vladavina u istoriji svoje zemlje.


Kubanska revolucija izbacila je Amerikance s Kube i uvela socijalizam, koji je odmah dobio zaštitu Sovjetskog Saveza, vrlo konkretno u vidu balističkih projektila instaliranih na Kubi i usmjerenih prema SAD. Nakon dugog natezanja, John F. Kennedy na današnji je dan odlučio u znak dobre volje podići vojnu blokadu Kube.


Rođendane danas slave Edwin Hubble, poznati astronom koji je otkrio postojanje galaksija i prema kojem se zove orbitalni teleskop, prvo dijete doseljenika rođeno u SAD-u Peregrin White, koji se rodio na usidrenom Mayfloweru, ruska primabalerina Maja Pliseckaja i drugi ubijeni Kennedy, Robert. Spomenimo još američku glumicu Bo Derek te glazbenike Mike D-ja iz Beastie Boysa te Sen Doga, rappera iz skupine Cypress Hill.

Metro