Dogodilo se na današnji dan – 20. oktobar

43

Marija Terezija na vlast je došla na današnji dan 1740. nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog. Okrunjena je četiri godine kasnije u Pragu, a za njenu vladavinu svojstvena su apsolutistička i centralistička nastojanja povezana s germanizacijom. Nastojala je pod pritiskom novoga doba spriječiti prekomjerno iskorištavanje kmetova, uvela je opštu školsku obavezu, vodila četiri rata koja su dovela do znatnih teritorijalnih gubitaka i održavala uređeno stanje unutar Habsburške monarhije.

Nikola Tesla počeo je 1887. svoj uspon u SAD-u kada je na današnji dan prijavio svoje prve pronalaske i patentirao ih. Radilo se o svojevrsnom početku revolucije u elektrotehnici, a zaštitio je otkriće obrnutog magnetskog polja, otkriće višefazne izmjenične struje, pronalazak asinkronog motora, način izrade višefaznih motora, generatora i transformatora. Gotovo svake godine prijavljivao je nove patente, tako da ih je ukupno bilo više stotina.

Godinu dana nakon početka Dugog marša, četiri hiljade preživjelih pripadnika kineske Crvene armije na čelu s Mao Ze Dongom stiglo je 20. oktobra 1935. u provinciju Shensi na sjeverozapadu Kine. Bio je to veliki podvig, dotad nepoznat u istoriji ratovanja. U epskom bijegu pred vojskom Čang Kai Sheka kineski komunisti prešli su više od 10 hiljada kilometara.

Kraljica Elizabeta II. otvorila je 1973. poznatu Sydneysku operu, koja se danas nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Opera danskog arhitekta Jorna Utzona, sastavljena od tri grupe “školjaka” natkrivenih i međusobno isprepletenih, jedno je od najznačajnijih arhitektonskih djela 20. vijeka. Izgrađena je u ekspresionističkom stilu, a leži na 580 postavljenih stubova koji su postavljeni na 25 metara ispod površine mora. Snabdjeva se strujom čija je potrošnja jednaka potrošnji grada od 25.000 stanovnika.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime