Dogodilo se na današnji dan – 21. jun

53

Na današnji je dan davne 1633. godine legendarni Galileo Galilei bio prisiljen od strane Inkvizicije da prokle, prezre i da se odrekne svojih kopernikansko heliocentričnih stavova, sve kako bi izbjegao lomaču kao Giordano Bruno tridesetak godina ranije. Navodno je Galileo u trenutku smrti promrmljao “Eppur si muove” (Ipak se kreće), iako se odrekao svih tvrdnji o heliocentričnom sistemu.

Nekoliko vijekova kasnije, točnije 1917. godine na Havajima se osniva Crveni krst, međunarodna humanitarna organizacija koja sjedište ima u Ženevi i koju je izvorno osnovao Henri Dunant.

Sredinom 20. vijeka Tirat Zevi u Izraelu zabilježio je nevjerojatnih 54 stupnja Celzijeva što je tada bio azijski rekord. Par godina kasnije pokrenut je prvi ugrađeni računalni program ikad i to na mašini Manchester Mark 1 (nadimak Baby), prvom elektroničkom kompjuteru s ugrađenim programom inače proizvedenom na Univerzitetu Manchester.

Te iste 1948. godine producentska kuća Columbia Records proizvela je prvu uspješnu longplay ploču od vinil plastike.

U sveopštem fudbalskom ludilu koje vlada i na terenima i van njih dok je trajalo Svjetsko fudbalsko prvenstvo, godine 1970. najbolje se snašao Brazil čija je reprezentacija u finalu svladala Italiju i postala trostruki prvak svijeta.

Trideset godina kasnije u Mađarskoj je službeno ponovo otvorena burza, koju su komunističke vlasti zatvorile 42 godine ranije.

Te iste godine sjever Irana zavijen je u crno nakon što je u potresu stradalo 50,000 ljudi.

U novije doba sve je popularniji trend turističkih putovanja u svemir koje si mogu priuštiti samo milijarderi. Tako je 2004. ‘SpaceShipOne’ postao prva privatno financirana svemirska letjelica koja je došla do granica s beskrajnim prostranstvom. Prvijenac kompanije Virgin vlasnika milijardera Richarda Bransona ‘SpaceShipOne’, prva je, dakle, privatno financirana svemirska letjelica s jednim pilotom koja je uspješno izvela suborbitalni svemirski let, osvojivši nagradu Ansari X, vrijednu 10 miliona dolara. Kod suborbitalnog svemirskog leta, letjelica dostigne visinu od 100 kilometara nadmorske visine, bez preleta pune orbite oko Zemlje. Projekt ‘SpaceShipOne’, u koji je uloženo više od 100 miliona dolara, vodio je veteran dizajna svemirskih letjelica Burt Rutan, zajedno sa svojim timom u kompaniji Scaled Composites, a financirao ga je suosnivač Microsofta Paul Allen.

Dvije godine nakon toga, opet u kontekstu svemira, imenovana su dva novootkrivena mjeseca Plutona – Nix i Hydra.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti karikaturistu slavnih Ala Hirschfelda, oca egzistencijalizma filozofa Jean-Paula Sartrea, najpoželjnijeg britanskog neženju princa Williama te glumce Jane Russell, Maureen Stapleton, Juliette Lewis.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime