Dogodilo se na današnji dan – 22. decembar

47

Kako se približava Božić, ljudi kite kuće i stanove lampicama raznih boja. Prvi takav lanac lampica napravio je veliki izumitelj Thomas Alva Edison, 1882 godine, što se pokazalo jednim od financijski isplativijih poduhvata velikog uma.


Na današnji dan 1894. godine završilo je poznato suđenje za izdaju francuskom kapetanu Alfredu Dreyfusu, koje je rezultiralo smrtnom kaznom za nesretnog časnika, unatoč potpori cijele Francuske i intelektualne kreme svoga doba.


Prva poštanska marka u SAD izašla je takođe na ovaj dan, a tokom hladnog rata SAD i SSSR vodili su bespoštednu utrku u naoružanju, bez obzira na živote svojih stanovnika. Tako su u razmaku od samo godinu dana i jedna i druga velesila izvele nuklearne eksperimente na svom teritoriju, pokušavajući dokučiti kakve zapravo posljedice ima jedan takav strašan čin. SAD su privremeno povele u toj trci jer je njihov eksperiment u Nevadi bio prvi, 1961. godine.


Sledeća dva događaja koja su takođe razdvojena sa samo godinu dana iscrtala su neke nove odnose, jer je 1989. godine nakon višednevnih demonstracija pao rumunjiski diktator Nicolae Ceausescu, a godinu dana kasnije Poljska je dobila prvog demokratski izabranog predsjednika u liku vođe sindikata Solidarnost, lučkog električara Lecha Walese.


Rođendani poznatih osoba započinju s poznatim rimskim carem Dioklecijanom, piscem Georgeom Eliotom i kompozitorom Giacomom Puccinijem, a na ovaj su dan rođeni još i slovenski inžinjer raketne tehnologije Herman Potočnik Noordung, francuski dramaturg Jean-Baptiste Racine, profesionalna tenisačica Billie Jean King i Cojo, prva gorila rođena u zarobljeništvu.

(Metro-portal)