Dogodilo se na današnji dan – 22. novembar

62

Papa Klement V. je na današnji dan 1307. godine izdao papinsku bulu Pastoralis Praeeminentiae koja je naredila svim kršćanskim vladarima u Europi da uhapse sve vitezove Templare i otmu njihovu imovinu u ime crkve. Templari ili punim imenom “Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama” je bio kršćanski vojni red osnovan nakon prvog krstaškog rata s namjerom da pomognu novom Jeruzalemskom kraljevstvu da se odupre napadima muslimana iz okolice. Europski vladari pomamili su se za njihovim bogatstvom i povlasticama, pa su zato i počeli njihovi progoni, rezultiravši Papinom bulom.


John Fitzgerald Kennedy izabran je 1960. godine za 35. predsjednika SAD-a. Njegov kratki mandat obilježila je kubanska kriza, ali i borba za prava crnaca. Na današnji dan 1963. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, JFK je ubijen u atentatu u Dallasu. Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama grada, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Dva su pogodila Kennedyja – po jedan u vrat i glavu. Odmah je odvezen u bolnicu gdje je nedugo potom proglašen mrtvim. Nekoliko sati kasnije čovjek pod imenim Lee Harvey Oswald je uhapšen, a potom i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom – dva dana kasnije ga je u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezanog s organizovanim kriminalom. Detalji vezani uz atentat su mnoge od samog početka natjerali da sumnjaju u službenu verziju da je Oswald ubio Kennedyja, a njegovo ubojstvo postalo je jedna od poznatijih teorija zavjere o kojoj se i danas raspravlja.


Priča o igračkama (eng. Toy Story) je animirani film prvi put prikazan 22. novembra 1995. i prvi je dugometražni za koji je korištena potpuno kompjuterska animacija. Priča je to o grupi igračaka koje ožive nakon što njihov vlasnik nije prisutan, fokusirajući se na Woodyja, kauboja igračku, i na Buzza Lightyeara, akcijsku igračku astronauta. Film je zaradio 361 miliona dolara diljem svijeta, a kritike su bile izuzetno pozitivne pohvaljujući osobito inovativnu animaciju i duhovitost scenarija.


Angela Merkel odrasla je u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), diplomirala je fiziku, a do pada Berlinskog zida bila je vrlo aktivna u opoziciji tadašnje istočne Njemačke, pa je tako ujedinjenje dočekala na položaju glasnogovornika bivše države. Nakon pada Berlinskog zida ulazi u stranku Demokratski pokret i na prvim opštim izborima nakon ujedinjenja 1990. izbarana je za zastupnicu u Bundestagu. Njezina se stranka ujedinila sa zapadnonjemačkom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) te je postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla. 2000. godine postaje predsjednica CDU kao prva žena na toj poziciji, a na današnji dan 2005. postaje prva njemačka kancelarka u istoriji.


22. novembra1869. rođen je francuski književnik i Nobelovac Andre Gide, a 1907. rođena je Dora Maar, Picassova ljubavnica i muza hrvatskog porijekla. Na današnji dan rođen je 1967. njemački tenisač Boris Becker. Rođendane danas slave i glumice Jamie Lee Curtis (1958) i Scarlett Johansson (1984).

(Metro-portal)