Dogodilo se na današnji dan – 23. oktobar

30

Godine 1977. stanovnici Paname odlučili su prihvatiti novi ugovor oko Panamskog kanala kojeg su ispregovarali američki predsjednik Jimmy Carter i panamski vojni časnik Omar Torrijos. SAD su se prema ugovoru obvezale Panami najkasnije 2000. godine vratiti ovlasti upravljanja kanalom što se i dogodilo neposredno prije početka novog milenijuma.


Studenti i radnici izašli su na današnji dan 1956. na ulice Budimpešte prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske. Srušili su Staljinov spomenik u središtu grada i time označili početak mađarske revolucije. Nekoliko dana kasnije Sovjeti su tenkovima ušli u grad, uništili ga, ugušili revoluciju, pohapsili mađarsko rukovodstvo i na čelno mjesto postavili Janosa Kadara koji je zemljom upravljao sve do 1988. godine.


Na današnji dan 1915. godine 25.000 žena organizovalo je u New Yorku povijesni marš tražeći pravo glasa na izborima, a 1954. godine Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez odlučili su prekinuti okupaciju Njemačke.


“Otac konzervi” Nicolas Appert rođen je 23. oktobra 1752. u Francuskoj. Otkrio je postupak konzerviranja namirnica upotrebom topline, a njegovo otkriće unijelo je revoluciju u proizvodnju hrane i omogućilo brži razvitak prehrambene industrije. U Brazilu se 1940. rodio Pele, kojega se uz Diega Maradonu smatra najboljim fudbalerom u istoriji tog sporta. Napadača, koji je u karijeri postigao preko 1.200 pogodaka, Međunarodni olimpijski odbor proglasio je 1999. jednim od pet najboljih sportaša 20. vijeka.


Filmski redatelj porijeklom iz Tajvana, Ang Lee, rođen je 1954. godine. Njegova najuspješnija redateljska ostvarenja su ”Tigar i zmaj”, ”Hulk” i ”Planina Brokeback”.


Na današnji dan rođeni su i američki pisac Michael Crichton (1942.), porno-zvijezda Dolly Buster (1969.) te atraktivan kandaski glumac Ryan Reynolds (1979.).