Dogodilo se na današnji dan – 24. decembar

57

Badnjak je dan kada se ljudi žele u miru okupiti s porodicom i ne raditi previše, no ipak je kroz istoriju na ovaj dan bilo dovoljno zanimljivih događaja. Neki od njih bili su potpuno u duhu dana, pa je na primjer 1818. godine komponovana jedna od najpopularnijih pjesama za ovaj dan, Tiha noć koju je komponovao Franz Joseph Gruber.


S druge strane skale dobrote nalazi se Badnjak 1865. godine, kada je u mjestašcu Pulaski u američkoj saveznoj državi Tennessee formirana jedna od najgorih organizacija u istoriji čovječanstva, zloglasni Ku Klux Klan (KKK).


Šest godina kasnije dogodio se spektakl u Kairu, jer je na otvaranju građevinskog poduhvata vijeka, Sueskog kanala, premijerno prikazana opera Aida Giussepe Verdija, postavljena u prirodno okruženje.


Početak 20. vijeka donio je nove medije masovne komunikacije, preciznije radio, a BBC je već 1922. godine Badnjak obilježio prvom radio dramom u istoriji, „Istina o Djedu Mrazu”.


Kad je svemirska trka već davno završena, 1979. godine, i druge su zemlje osim SAD i SSSR-a poželjele uzeti svoj komadić svemira, pa je tako na Badnjak iz Francuske Gvajane lansirana prva europska raketa, Ariane.


Što se tiče rođendana na ovaj dan, legendarna austrijska kraljica Sissi jedna je od okrunjenih glava rođenih na Badnjak, a slavili bi ga ili slave čudnovati milijarder Howard Hughes i egipatski predsjednik Anwar el-Sadat. Na današnji je dan rođen i popularni ruski pjevač Dima Bilan i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

(Metro-portal)