Dogodilo se na današnji dan – 25. decembar

51

Prema Novom zavjetu, kao jedinom izvoru, Isus se rodio u judejskom gradu Betlehemu u Palestini, za vladavine rimskog cara Augusta i judejskog kralja Heroda. Prema Luki, Josip i Marija morali su putovati iz svoga grada Nazareta u Betlehem, radi popisa stanovništva. Djevica Marija rodila ga je u staji, jer u svratištima nije bilo mjesta. Tamo su ga pohodili pastiri koju su u onom kraju čuvali ovce. Prema Mateju, Josip i Marija su živjeli u Betlehemu kada se rodio Isus, kojeg su zatim pohodila tri kralja s istoka i darovali mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Oni su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja. Od godine njegova rođenja računa se kršćanska era (po novijim proračunima Isus je rođen nekoliko godina prije). Kršćansko brojanje godina, uspostavio je monah Dionizije Mali u 6. vijeku. Datum rođenja nije poznat, ali se tradicionalno uzima 25. prosinca (Božić).


Anders Celsius, švedski fizičar i astronom, uveo je podjelu na 100 stepeni termometarske ljestvice, po njemu nazvane Celzijusovom ljestvicom upravo na današnji dan 1741. godine. Pet godina kasnije učestvovao je u ekspediciji koja je izmjerila luk meridijana i prvi je uočio djelovanje polarne svjetlosti na magnetsku iglu.


Tiha noć jedna je od najpoznatijih božićnih pjesama koju je baš na Badnjak 1818. napisao u Oberndorfu kod Salzburga pastor Joseph Mohr. Uglazbio ju je Franz Xaver Gruber.


Godine 1979. SSSR pokreće invaziju na Afganistan nakon sukoba koji su započeli državnim udarom; prvo Sardara Muhameda Dauda 1973., a kasnije komunističke Afganistanske Demokratske Narodne Stranke u Saur revoluciji u aprilu 1978. Zbog frakcionaštva Partije i sve slabijeg uticaja na terenu, SSSR se odlučuje na invaziju kojom bi se učvrstilo Parcham krilo Partije, pod vodstvom Babrak Karmala. Rast nezadovoljstva radom Partije privlačio je neistomišljenike u sve jače islamističke pokrete. SSSR se na Božić 1979., odlučuje na riskantnu vojnu intervenciju, čiji će opseg rasti zbog nemogućnosti uspostavljanja mira u zemlji. Nakon međunarodnih pritisaka, učestalih napada mudžahedina (treniranih od strane SAD) te gubitka od oko 15.000 vojnika, SSSR se povlači deset godina kasnije, 1989.


Od znamenitih osoba rođenih na Božić, osim samog Isusa, vrijedi istaknuti kompozitora češkog podrijetla Frana Lhotku, jednog od najvećih glumaca svih vremena Humphreya Bogarta, egipatskog predsjednika Anwara El-Sadata i pjevačicu Dido.

(Metro-portal)